KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Berošu, Bedekovićki i Škaričiću čestitamo za stanje u splitskom Domu

Foto: Milan Sabić/PIXSELL/Index

ČESTITAMO! Čestitamo odgovornima! Vesni Bedeković, ministrici za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, u čijoj su nadležnosti domovi za starije i nemoćne, pa i onaj u Vukovarskoj ulici u Splitu. Iskrene čestitke i Viliju Berošu, ministru zdravstva. Njegov je resor zadužen za zdravstvenu brigu o korisnicima domova. Svaka čast i ravnatelju Doma u Vukovarskoj Ivanu Škaričiću, profesoru povijesti, koji je nakon gubitka izbora u Omišu postavljen na čelo Doma, te Blaženku Bobanu, županu splitsko-dalmatinskom, čija je Županija osnivač Doma. Naklon za sve u lancu odlučivanja.

Majstori, svaka čast.

Prepustimo se povjerenju u institucije

Otkako su Bedeković i Beroš otkrili kako inspekcije njihovih ministarstava nisu otkrile propuste u Domu za starije i nemoćne u Splitu uzdah olakšanja proširio se državom. Mirni, sigurni i sretni što živimo u Republici Hrvatskoj možemo se prepustiti potpunom povjerenju u institucije.

Još prije manje od mjesec dana sve se činilo drugačije. U večernjim satima utorka 7. travnja, dok su ljudi smješteni na drugom katu Doma prebacivani u bolnicu jer je kod desetoro dijagnosticiran covid-19, ravnatelj Škaričić, prilično zbunjen i s maskom na licu, novinarima je govorio kako je više korisnika danima imalo temperaturu te je situacija, na koncu, "malo eskalirala". Kamere će zabilježiti i da je novinare koji su izvještavali s lica mjesta otjerao nervozni i bahati splitski policajac. Ni on, utvrdit će nadležni, nije kršio zakon, pa čestitke zaslužuje i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Slušali smo o koječemu

Po objavi informacije o covidu-19 u splitskom Domu tjednima ćemo slušati priče o manjku zaštitne opreme, temperaturama, epidemiolozima, doktoricama, dokumentaciji, istragama, prekasnoj reakciji na očite simptome i zapriječenim kaznama. Zbrajat će se oboljeli i mrtvi te istodobno objavljivati što se poduzima za zaštitu preostalih korisnika. Župan će postaviti Helenu Bandalović na mjesto povjerenice zadužene "za poduzimanje svih daljnjih mjera oko sprečavanja zaraze i skrbi o korisnicima".

Krivo je more

Sada, nakon svega, doznajemo da pogrešaka nije bilo. Inspekcije čak dvaju ministarstava nisu utvrdile propuste, krivi su viša sila i virus kao takav, krivo je more. Zaraženo je 68 korisnika Doma, 16 ih je umrlo, ali, danas je još jednom potvrđeno s vrha vlasti, nitko nije pogriješio.

Događa se posvuda, pa eto i u Hrvatskoj. I u Splitu. U Domu u Vukovarskoj. Opreme je bilo, reagiralo se na vrijeme, učinilo se baš sve, ali eto... Nesreća, sudbina ili, kako bi rekao visoki predstavnik zdravstva u jednoj susjednoj državi, ušlo je sazad.

A učinilo se baš sve, veli službena istina.

Stoga, svima nadležnima još jednom čestitke.

Bravo!

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

Pročitajte više