Besplatne srednje škole za učenike u Ugandi

POČETKOM veljače ugandanska vlada pokreće program besplatnog upisivanja u srednje škole, da bi pomogla siromašnoj djeci koja zbog financijskih mogućnosti nisu u stanju nastaviti sa školovanjem nakon osnovne škole.

Uganda je sustav besplatnih osnovnih škola uvela 1997., i od onda je porasla potreba za srednjim školama, ali slabi resursi to dosad nisu omogućavali.

Slabo obrazovanje je jedan od velikih problema diljem Afrike. Obrazovni sustav u Ugandi nije kao kod nas. Oni Imaju 7 godina osnovnoškolskog obrazovanja. Nakon toga ide srednjoškolsko obrazovanje. Ono je podijeljeno u dva stupnja, niže i više. Niže traje 4, a više dvije godine. Ovaj vladin program pokriva niže srednjoškolko obrazovanje.

Godišnje u Ugandi osnovne škole završi 350.000 učenika, od kojih samo 40% nastavlja sa školovanjem, zbog nemogućnosti plaćanja školarine.

Vlada očekuje da će ovaj program do nagodinu omogućiti nastavak školovanja za najmanje 100 000 djece. 

Vlada će pokrivati školarinu u državnim školama, a i dio privatnih škola je također pristao sudjelovati u programu. Pomoć će doći od japanske vlade, koja će sudjelovati u izradi nastavnih programa, a Američka banka za razvoj pomoći će s izgradnjom novih školskih objekata, kojih u Ugandi manjka.

U programu će sudjelovati djeca koja zadovolje prosjek ocjena, a vlada se nada da će ovime potaknuti djecu da aktivnije sudjeluju u nastavnim programima.

J. D.

Foto: USAID

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.