Srbija razmišlja o kandidaturi za domaćina sljedećeg važnog klimatskog summita

Ilustracija: EPA

Moldavija se istaknula kao zemlja kandidat za predsjedavanje summitom UN-a o klimi iduće godine, a Srbija također razmišlja o toj funkciji, navode upućeni izvori i dokument kojem je Reuters dobio pristup. Ponude tih dviju zemalja pokušaj su rješavanja geopolitičkog sukoba koji je COP29 ostavio bez domaćina.

Zemlje u regiji istočne Europe, koja bi trebala iznjedriti sljedećeg domaćina godišnjeg summita UN-a i preuzeti dužnost predsjedavanja od Ujedinjenih Arapskih Emirata, nisu se uspjele dogovoriti oko kandidata. Moldavija se sada dobrovoljno javila da predsjeda razgovorima, navodi se u pismu te zemlje drugim istočnoeuropskim zemljama u koje je Reuters imao uvid.

Srbija razmatra mogućnost kandidiranja

Ta površinom mala zemlja bez izlaza na more ipak se nije dobrovoljno javila da bude i domaćin cijelog tog velikog događaja, rekli su izvori upoznati s tim pitanjem. Izvori su Reutersu otkrili i da Srbija razmatra mogućnost kandidiranja i za predsjedatelja i za domaćina COP29, ali tek treba dati službenu kandidaturu.

Još je pitanje hoće li bilo koja od ovih zemalja dobiti regionalno odobrenje. Prema smjernicama UN-a, predsjedavanje COP-om (inače skraćeno od Conference of Parties), rotira se između pet globalnih regija, a na zemljama je unutar određene regije da jednoglasno odluče tko će tu ulogu preuzeti.

Ako nema dogovora, UAE će možda morati predsjedavati drugu godinu zaredom

Zemlja koja predsjedava COP-om igra ključnu ulogu u vođenju razgovora između gotovo 200 zemalja prisutnih na godišnjim klimatskim razgovorima UN-a, a obično ista zemlja preuzima ulogu predsjedatelja i domaćina summita.

Ako se te zemlje ne mogu dogovoriti, UAE će možda morati zadržati tu ulogu drugu godinu zaredom, a ako se ne dogovore samo za novog domaćina, mjesto održavanja summita moglo bi se vratiti u Njemačku, gdje je sjedište tajništva UN-a za klimu. Glasnogovornik njemačkog ministarstva vanjskih poslova rekao je da se među istočnoeuropskim zemljama vode razgovori kako bi se pronašlo rješenje.

Pročitajte više