Bezdan: Zamjena vojske policijom na granici - financijsko pitanje

JEDINI problem za zamjenu vojske policijom na granici Srbije i Crne Gore i Hrvatske je financijske naravi, rečeno je u srijedu u Bezdanu na srpsko-hrvatskoj granici, gdje su se u organizaciji Ministarstva obrane SCG okupili veleposlanici i vojni izaslanici zemalja regije i zemalja NATO-a kako bi se upoznali s režimom i načinom kontrole granice.

Naglašavajući da je dobra suradnja ključ stabilnosti regije, ministar obrane SCG Prvoslav Davinić, kazao je da zamjena vojske policijom ovisi isključivo o financijskim sredstvima te da je SCG za to zatražila i međunarodnu pomoć.

Pukovnik Radomir Milosavljević, načelnik Uprave za granice Generalštaba Vojske SCG precizirao je da je granica SCG i RH, koju u sjevernom dijelu čuva vojska, duga ukupno 252 km, od čega 114 na kopnu i 138 km na vodi, te da vojska svoje dužnosti obavlja sukladno zakonu i da će, čim mješovita diplomatska komisija za pitanja granice, osnovana 2002., postigne dogovor, vojska čuvanje granici prepustiti MUP-u Srbije kao što je to učinila u Crnoj Gori. Dvojica dužnosnika SCG nisu ovom prilikom govorili detaljnije o granici, rekavši da će pitanje granice riješiti komisija.

Sama granica je tamo gdje je uvijek bila, kao što je to ustanovila Badinterova komisija te je riječ o tome da se ona propisno obilježi i da se ljudima s obje strane granice omogući normalan život, rekao je hrvatski veleposlanik u SCG Tonči Staničić.

"Mi znamo gdje je granica, možda i simbolično koliko nas ona upućuje jedne na druge time što krivuda na jednu i drugu stranu. Gdje je granica važno je danas, a sutra možda neće biti važno. SCG i Hrvatska imaju isti cilj - ući u Europu u kojoj nema granica pa je, umjesto da je "peglamo", granicu potrebno učiniti nevidljivom", kazao je Staničić naglasivši da je dobra volja da se to pitanje riješi iskazana u nedavnim susretima najviših dužnosnika RH i SCG u Zagrebu i Beogradu.

Pročitajte više