Bezos: Hvala radnicima i kupcima Amazona, vi ste platili moj let u svemir

Foto: EPA

JEFF BEZOS, najbogatiji čovjek na svijetu, prije nekoliko dana bio je u svemiru na desetak minuta.

Bezos, 57-godišnji milijarder, odletio je prema rubu svemira devet dana nakon leta Britanca Richarda Bransona u raketnom zrakoplovu svoje tvrtke Virgin Galactic.

Svemirska letjelica pokrenula je svoje motore BE-3 s lansirne rampe Blue Origina, oko 32 kilometra od ruralnog grada Van Horna, po dobrom vremenu, s prohladnim jutrom i vedrim nebom. Nakon leta, koji je trajao ukupno deset minuta i 20 sekundi, letjelica se sigurno spustila na Zemlju.

"Očekivanja su mi drastično premašena"

"Moja su očekivanja bila velika i drastično su premašena... Najbolji trenutak mi je bio pogled na Zemlju i njenu atmosferu. Svaki astronaut, svi koji su bili u svemiru kažu da ih to mijenja. Zapanjeni su i istovremeno zaprepašteni Zemljom i njenom ljepotom. Ali i svojom krhkošću, i za to mogu jamčiti", izjavio je okupljenima u Teksasu nakon što je sletio.

"Zemlja je jedini dobar planet za nas"

Potom je govorio o tome da bi svemirska istraživanja mogla biti ključna za buduće generacije.

"Velike stvari pokreću male. Ovo je bitno, gradimo put do svemira kako bi naša djeca i njihova djeca mogla izgraditi budućnost i to trebamo činiti. Moramo to učiniti kako bismo riješili probleme ovdje na Zemlji. Cijela poanta je da je ovo jedini dobar planet u Sunčevom sustavu. Slali smo robotske sonde na sve ostale planete, ovo je jedini dobar, obećajem. Moramo se brinuti o njemu", dodao je.

Zahvalio svim radnicima i kupcima Amazona

Bezos je potom zahvalio svom timu u Amazonu i svim Amazonovim kupcima što su mu pomogli financirati put u svemir.

"Želim zahvaliti svakom zaposleniku Amazona i svakom Amazonovom kupcu, jer ste vi ovo platili", izjavio je.

"Ozbiljno, svakom Amazonovom kupcu i zaposleniku, od srca vam hvala. Cijenim to", zaključio je. 

Pročitajte više