Bh. medij tvrdi da su hrvatski policajci pucali na kuće u BiH, objavili su slike

Foto: Žurnal.info, Nikola Cutuk/PIXSELL

MEDIJ iz BiH, portal Žurnal, objavio je priču o slučaju iz listopada 2018. godine kada su, kako tvrdi, hrvatski policajci pucali na kuće na bosanskohercegovačkoj strani, a sve se zataškalo. 

Žurnal navodi kako je riječ o događaju koji se zbio 15. listopada 2018. godine. Navode kako je mještanka sela Glinica-Poljana kod Velike Kladuše u tom trenutku bila sa sinom u traktorskoj prikolici, parkiranoj u dvorištu kuće, i čistila piliće. 

Svjedokinja kaže da je hrvatska policija otvorila rafalnu paljbu i da joj je metak proletio iznad glave

"U jednom momentu čuli su se rafali koji su, kao i svaki put, došli iz pravca Republike Hrvatske kod takozvanog Đuđinog jarka. Vidjela sam da je na to područje došlo policijsko vozilo MUP-a Republike Hrvatske, a zatim i rafalnu paljbu. Uslijed pucanja, u jednom momentu sam čula da je nešto udarilo u prikolicu na kojoj sam se nalazila, a potom sam osjetila i topli val iznad glave i fijuk metka", ispričala je Merima Čutirić narednog dana.

Navode i Rifetu Kapić, prvu susjedu Merime Čutirić. I ona je 16. listopada, prema pisanju Žurnala, u policijskoj stanici u Velikoj Kladuši potvrdila Meriminu priču.

Druga svjedokinja: "Čula sam rafalnu paljbu"

"Oko 15 sati čula sam rafalnu paljbu iz pravca Đuđinog jarka, a zatim vrisku koja je dopirala iz dvorišta moje susjede Čutirić Merime. Odmah sam se uputila do nje te sam je zatekla u dvorištu blijedu i uplašenu s njenim sinom. Pitala sam što se desilo, na što mi je ona rekla da je jedan metak pogodio prikolicu u njenom dvorištu, u momentu dok je ona čistila piliće. Tada sam se okrenula u pravcu gdje dolaze policajci iz Republike Hrvatske i glasno povikala da više ne pucaju. U tim momentima se sve smirilo, a Merima je pozvala našu policiju i prijavila slučaj", izjavila je na saslušanju u policiji svjedokinja Rifeta Kapić.

Uz izjave svjedokinja navodi se i Službena zabilješka MUP-a Unsko-sanskog kantona.
 

Dale izjave policiji, napravljena službena zabilježba. Metak pogodio prikolicu?

"Dana 15. 10. 2018. godine OSL (ovlašteno službeno lice) Eldin Topčagić iz Četvrte Policijske uprave Velika Kladuša došao je do saznanja da je u graničnom pojasu u mjestu Glinica – Poljana, Općina Velika Kladuša pucano iz vatrenog oružja u pravcu porodičnih kuća koje se nalaze u neposrednoj blizini granice BiH i Republike Hrvatske", navedeno je u službenoj zabilješci.

Policajac je naveo da se Merima Čuturić obratila policiji u 15 sati i 25 minuta te da je navela da su hrvatski policajci pucali u pravcu njene kuće. Jedan metak je pogodio prikolicu.

Izvještaj policije BiH: "Hrvatski policajci maltretirali migrante pa počeli pucati"

Pripadnici MUP-a USK-a, navodi dalje Žurnal, izašli su odmah na očevid, gdje su u neposrednoj blizini zatekli 27 migranata. Dio migranata je odmah saslušan u prisutnosti predstavnika UN-a.

U policijskom izvještaju je navedeno da su migranti ispričali da su "dovezeni s dva velika transportna policijska vozila u njima nepoznato mjesto".

"Devet uniformiranih policajaca, od kojih jedna žena, počeli su ih maltretirati te fizički zlostavljati i tući, i to kundacima od pušaka, drškama od pištolja, a zatim su policajci uperili oružje u njihovom pravcu i pucali u zrak, nakon čega su pobjegli na teritoriju BiH", navedeno je u policijskom izvještaju.

Fotografije migranata

Nakon što je za njima zapucano, migranti su došli pred kuću Merime Čuturić, piše Žurnal pozivajući se na njen iskaz policiji. Policija je u blizini njene kuće zatekla te migrante te ih je fotografirala.

Žurnal je objavio te fotografije. 

Obavljen očevid, sve zataškano?

Dodaju i kako su inspektori istog dana obavili i očevid u dvorištu Merime Čuturić te su pronašli oštećenje na traktorskoj prikolici koje je izazvao metak. MUP USK-a o svemu je obavijestio dežurnog tužitelja u Bihaću, ali ih je on uputio na Graničnu policiju BiH.

Direktor Granične policije BiH Zoran Galić potvrdio je za Žurnal da su oni obaviješteni o tom slučaju te da su sve proslijedili Tužilaštvu BiH.

"Pošto nismo uspjeli pronaći zrno, u Tužilaštvu su nam rekli da se to ne može tretirati kao incident", kazao nam je Galić.

No unatoč tome, GP BiH je proslijedilo informaciju Ministarstvu sigurnosti BiH, koje je preko Ministarstva vanjskih poslova BiH zatražilo izjašnjenje od Hrvatske. Odgovor je, navodi Žurnal, stigao 20. svibnja ove godine.

Hrvatska odgovorila da takav događaj nije zabilježen

Ministarstvo vanjskih poslova RH konstatira da su primili notu u kojoj je navedeno da su na državnoj granici s BiH hrvatski policajci koristili vatreno oružje.

"Ministarstvo unutrašnjih poslova provelo je provjeru navoda te utvrdilo kako o spomenutom događaju nema nikakvog službenog saznanja, niti je takav događaj uopće zabilježen", napisalo je Ministarstvo vanjskih poslova Republike Hrvatske.

Žurnal navodi i kako su njihovi novinari prošlog tjedna obišli mjesta na kojima, kako tvrde, hrvatska policija ilegalno ubacuje migrante na teritorij BiH. Na dva mjesta pronašli su čahure pištoljske municije. 

Pročitajte više