Bianca Matković s obitelji boravila u hotelu s pet zvjezdica za 200 kuna po osobi

DA VISOKA politička funkcija sa sobom nosi i brojne beneficije čak i u privatnom dijelu života, potvrdila je ministrica bez portfelja Bianca Matković, koja je jednu od tih beneficija iskoristila za sebe, ali i za poveći dio svoje obitelji.

Naime, kako tvrdi Novi list, ministrica Matković je u rujnu prošle godine šest članova svoje obitelji – svojega supruga, sestru i njezinog supruga te troje djece, povela na more, osiguravši si pritom gotovo besplatan boravak u jednom od najluksuznijih i najskupljih hotela na Jadranu.

Matković je 12. i 13. rujna odsjela u opatijskom hotelu Ambasador, koji posluje u sastavu državnog poduzeća Liburnia Riviera Hoteli (LRH), plativši smještaj za ta dva dana samo 200 kuna po osobi, umjesto iznosa od 240 eura, koliko bi je boravak stajao da je platila stvarnu cijenu polupansionskog smještaja po redovnom cjeniku.

Ministrica se oglušila na zahtjeve novinara da objasni na temelju čega je ostvarila tolik popust, a iz uprave LRH-a stigao je odgovor koji je potpisao predsjednik Uprave Kristijan Staničić, a koji kaže da je boravak ministrice Matković uredno plaćen te da je popust na cijenu smještaja u konkretnom slučaju "u skladu s poslovnom i cjenovnom politikom tvrtke".

LRH: Odobravanje povlaštenih cijena diskrecijsko je pravo uprave hotela

Iako su odbili dati preciznije podatke o ovom slučaju, pravdajući se pravom na zaštitu tajnosti podataka gostiju i njihovog osobnog integriteta, u LRH-u navode da je odobrenje popusta na cijenu smještaja ili odobrenje gratis smještaja "diskrecijsko pravo menadžmenta tvrtke i uobičajeno je u poslovnoj praksi, a moguća je primjena na sve kategorije gostiju, ovisno o zauzetosti kapaciteta, vrsti korištenih usluga, profilu gostiju, kao što su osobe iz javnog, političkog, gospodarskog, kulturnog i sportskog života".


LRH u odgovoru nije precizirao niti je li popust odobren samoinicijativnom odlukom Uprave ili pak na zahtjev ministrice i njezine obitelji, no znakovito je da je pravo na boravak u hotelu po povlaštenoj cijeni Matkovićki i njezinoj obitelji odobrio osobno predsjednik Uprave Staničić, koji je u sobe visokih gostiju, uz to, poslao i cvijeće, voće, vino, vodu, sok i dnevne novine.

Iste povlastice vrijedile su i za sestru ministrice Matković, koja nije osoba iz javnog, političkog ili društvenog života.

U tekstu se, doduše, ne spominje podatak kako je brojna obitelj ministrice stigla na more toga vikenda u rujnu, no možda je ovdje zgodno napomenuti kako je ministrica Bianca Matković članica Nadzornog odbora Croatia Airlinesa, a ta joj funkcija daje pravo na korištenje posve besplatnih karata na domaćim linijama te velike popuste prilikom kupovine avionskih karata na međunarodnim linijama, što svi članovi Nadzornog odbora itekako obilato koriste. Kao i pravo korištenja službenih automobila Croatia Airlinesa, često i u privatne svrhe.

Pa ako je ministrica to pravo iskoristila i za put u Opatiju u rujnu, postaje posve jasno zbog čega se isplati biti na visokoj političkoj funkciji. Njihove zahtjeve za povlastice u tom slučaju nitko se ne usudi odbiti...

Ako može ministrica bez lisnice, mogu i radnici bez plaće...

Objavljivanje informacije o jeftino provedenom vikendu ministrice Matković u skupom opatijskom hotelu nagnala je saborskog zastupnika SDP-a Željka Jovanovića da javno postavi pitanje mogu li, ako to već može ministrica, na sličan način jedan vikend u Ambasadoru provesti i radnici riječkog brodogradilišta "3. maj", koji još nisu dobili plaću, te se tako odmoriti od stresa i problema izazvanih borbom za puko preživljavanje.

"Ako to može ministrica bez lisnice, smatram da jednako pravo imaju i radnici bez plaće" konstatirao je zastupnik Jovanović u pismu upućenom danas svim medijima.

"Budući ministrica bez lisnice, kao članica NO Croatia Airlines, ima i besplatne avionske karte, njen najnoviji potez još jedan je dokaz da je vrijeme da odleti. Njeno ponašanje potvrđuje da je korupcija duboko ukorijenjena u ponašanju svih HDZ-ovih dužnosnika, te da su prijevremeni izbori jedini način za izlazak Hrvatske iz krize" smatra Jovanović.. 

Pročitajte više