Biden: Pojavila su se izvješća o nezamislivoj okrutnosti hamasovaca. Sakatili su žene

Foto: EPA

Američki predsjednik Joe Biden izjavio je danas da su pripadnici Hamasa silovali žene i osakatili njihova tijela tijekom napada na južni Izrael 7. listopada ove godine, pozivajući se pritom na svjedočanstva preživjelih osoba. Na večeri prikupljanja sredstava u Bostonu, Biden je skrenuo pozornost na izvještaje o "nezamislivoj okrutnosti" koji se šire u zadnjih par tjedana. 

"Izvještaji o višestruko silovanim ženama, o njihovim tijelima koja su sakaćena dok su još bile žive i o Hamasovim teroristima koji ženama i djevojčicama nanose što je više moguće boli prije nego što ih ubiju, djeluju užasavajuće", rekao je. Predsjednik SAD-a pozvao je međunarodne organizacije i nevladine udruge da bez iznimke osude seksualno nasilje.

Izraelska policija istražuje seksualne zločine za koje je osumnjičeno nekoliko osoba između njih par stotina uhićenih nakon napada 7. listopada. "Žrtve se bile izvrgnute mučenju, silovanju, psihičkom zlostavljanju te su potom žive zapaljene i raskomadane", kazao je izraelski ministar pravosuđa.

Clinton: Silovanje kao ratno oružje je zločin protiv čovječnosti

S druge strane, Hamas je u objavi na kanalu Telegram osudio pokušaje Bidena da lažno optuži njegove borce za zločine silovanja i seksualnog nasilja prije dva mjeseca. Islamistička skupina smatra da se Biden pridružio izraelskim naporima za prikrivanjem ratnih zločina u Gazi, jer su počinjeni uz američko odobrenje.

Izrael je ovog ponedjeljka u Ujedinjenim narodima u New Yorku organizirao događaj u čijem je fokusu bilo seksualno nasilje nad ženama 7. listopada. Osim toga, Izrael nije mogao sakriti kritike na odgovor spomenute svjetske organizacije na Hamasove napade.

"Kao globalna zajednica moramo odgovoriti na oružjem sprovedeno seksualno nasilje s apsolutnom osudom, gdje god da se dogodilo. Nema mjesta opravdanjima i isprikama. Silovanje kao ratno oružje je zločin protiv čovječnosti", kazala je bivša američka državna tajnica Hillary Clinton u unaprijed snimljenom videu.

U Gazi ubijeno više od 16.000 ljudi?

Krivce za prošlotjedni propast primirja, koje je nakratko zaustavilo izraelsku vojnu osvetu u Gazi, američki predsjednik vidi u Hamasu, odnosno u njegovom odbijanju zahtjeva za puštanjem na slobodu mladih žena koje su završile među taocima.  

Izrael i Hamas međusobno se optužuju za neuspjeh pregovora o produljenju jednotjednog prekida vatre, a borbe su nastavljene 1. prosinca. Od tada su izraelske snage pojačale svoje operacije na tlu Gaze, kojom upravlja Hamas, te su napale njegovo glavno uporište na jugu. Zdravstveni djelatnici Gaze tvrde da je u izraelskim napadima ubijeno 16.248 osoba.

Prema podacima izraelske države, borci Hamasa su u napadu na izraelske gradove početkom listopada ubili 1200 ljudi, a zatočili njih 240. Tijekom trajanja primirja oslobođeno je više od 100 zatočenika. "Sve koje Hamas još uvijek drži kao taoce treba odmah vratiti njihovim obiteljima i tu nećemo stati", naglasio je predsjednik SAD-a Joe Biden.

Pročitajte više