Biden i Zelenski potpisali povijesni sporazum: "Ovo je bez presedana"

Foto: Profimedia

Američki predsjednik Joe Biden i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski danas su u ime svojih zemalja potpisali povijesni sporazum na summitu G7, koji se održava danas i sutra u Italiji. Radi se o bilateralnom povijesnom sporazumu koji je potpisan na čak 10 godina.

Podsjetimo, Ukrajina je od početka ruske invazije do danas potpisala 15 bilateralnih sigurnosnih sporazuma s nizom zemalja - od Ujedinjenog Kraljevstva preko Francuske i Njemačke do Italije. Ono što je zanimljivo u vezi danas potpisanog sporazuma s SAD-om je da ne zahtijeva odobrenje Kongresa, a potencijalna buduća administracija Donalda Trumpa mogla bi ga poništiti.

Biden je ranije rekao da bi jamstva za Ukrajinu bila jednaka onima za Izrael, pokrivajući financijsku i vojnu pomoć, kao i mogućnost zajedničke proizvodnje oružja. Biden i Zelenski su nakon potpisivanja povijesnog sporazuma održali zajedničku press konferenciju.

Zelenski: Rusija je globalna prijetnja

"Ovo je dokument bez presedana. Danas je doista povijesni dan", rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski o sporazumu koji je potpisao s Joeom Bidenom.

Uvjeren je da će "najsnažniji sporazum" očuvati ljudske živote i da sadrži odredbe za "korake za održivi mir" nakon završetka rata. "Rusija je prava globalna prijetnja", naglasio je. Pohvalio je hrabrost američkih građana i ukrajinskih vojnika koji su omogućili dogovor.

Zahvalio je Americi na kontinuiranoj potpori njegovoj zemlji. Rekao je da je ponosan na ukrajinski narod i ono što su uspjeli učiniti tijekom rata u njegovoj zemlji. Naglasio je da sporazum uključuje borbene zrakoplove F-16 i drugo oružje koje Ukrajina već dugo traži.

"Dugo smo radili na tome", napomenuo je. Najavio je da će Ukrajina uskoro dobiti "eskadrile" mlažnjaka. Ukrajina je mjesecima tražila avione F-16, a dosad su se Danska, Nizozemska, Norveška i Belgija obvezale poslati ih u tu ugroženu zemlju.

Zelenski tvrdi da sporazum sadrži ključnu komponentu koju je Ukrajina dugo tražila. "Naš sigurnosni sporazum je most ka članstvu Ukrajine u NATO-u", kazao je. Zelenski ne skriva zadovoljstvo što su američki dužnosnici odlučili da će zaplijenjenu financijsku imovinu upotrijebiti za financiranje ratnih napora u Ukrajini.

"Ruska imovina treba se koristiti za zaštitu ukrajinskih života", poručio je. 

Biden: Putin nas neće podijeliti

Biden je poručio kako će sporazum omogućiti dvjema zemljama da prošire razmjenu obavještajnih podataka, nastave s obukom ukrajinskih trupa i ulažu u industrijsku bazu Ukrajine kako bi Kijev samostalno mogao proizvoditi streljivo.

Američki predsjednik je uvjeren da će sporazum učiniti Ukrajinu "jakom, održivom i otpornom". Potvrdio je kako Amerika pojačava pritisak na Rusiju. Dodao je da je američko ministarstvo financija jasno dalo do znanja da će svaka banka u svijetu koja posluje sa sankcioniranim ruskim bankama i sama biti sankcionirana.

Objasnio je da ruski predsjednik Vladimir Putin ovisi o prihodima od energetskih projekata, što bi trebalo biti poremećeno uvođenjem novih sankcija. "Putin nas neće podijeliti, a mi ćemo biti uz Ukrajinu dok oni ne pobijede u ovom ratu", rekao je Biden.

Bilateralni sporazumi Ukrajine s moćnim zemljama Zapada smatraju se privremenim rješenjem, odnosno svojevrsnom "zamjenom" ulasku Ukrajine u punopravno članstvo NATO-a. No jasno je da takvi sporazumi nemaju ni blizu istu snagu kao članstvo u NATO-u.

Što sporazum uključuje, a što ne?

Kao i kod drugih bilateralnih sporazuma, sporazum sa SAD-om neće zahtijevati da Amerika vojno stane u obranu Ukrajine. No, sporazum bi Ukrajini moglo olakšati ulazak u mirovne pregovore s Rusijom, budući da bi Kijev imao određena jamstva o pomoći koju bi dobio u slučaju daljnjeg ruskog napada.

Ukrajina ima gorko iskustvo s takvim sporazumima. Potpisnici Budimpeštanskog sporazuma iz 1994., koji je pozivao na poštivanje neovisnosti i suvereniteta zemalja, nisu stali u obranu Ukrajine kada je Rusija anektirala Krim 2014. godine.

Bilateralni sigurnosni sporazumi navode da će se u slučaju budućeg ruskog napada na Ukrajinu strane konzultirati u roku od 24 sata kako bi odredile mjere za suzbijanje i odvraćanje od agresije. Formulacija "budući napad" u sporazumu nije posebno definirana.

"Ovo je poruka Putinu"

Komentirajući sporazum, Bidenov savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan je rekao kako je "potpisivanjem ovog sporazuma Rusiji poslan signal naše odlučnosti"

"Potpisivanjem ovoga također ćemo Rusiji poslati signal naše odlučnosti. Ako Vladimir Putin misli da može nadživjeti koaliciju koja podržava Ukrajinu, vara se. On jednostavno ne može toliko čekati, a ovaj će sporazum pokazuje našu odlučnost i kontinuiranu predanost", rekao je Sullivan.

"Ovim sporazumom također osiguravamo obveze Ukrajine o reformama i nadzoru krajnje uporabe oružja koje isporučujemo", pojasnio je Bidenov savjetnik.

"Koristi će imati i Amerika"

Sullivan je naglasio da je Ukrajina dala korisne lekcije američkoj vojsci, uključujući one o korištenju dronova u ratu. Ustvrdio je da će "SAD imati koristi od uvida i iskustva Ukrajine, njezinih inovacija na bojnom polju i lekcija naučenih s fronta".

Leo Litra, gostujući suradnik u Europskom vijeću za vanjske odnose, rekao je da je važno biti jasan u pogledu ograničenja i svrhe sigurnosnih jamstava. "Sporazumi o sigurnosnoj suradnji osmišljeni su kako bi potporu Ukrajini učinili predvidljivom i mjerljivom, ali nisu ni blizu pružanju instrumenata koji bi mogli zamijeniti NATO-ov članak 5 o kolektivnoj obrani", rekao je Litra.

Odnosi između Bidena i Zelenskog se već neko vrijeme popravljaju. Biden se ispričao Zelenskom zbog kašnjenja u osiguravanju novca za Ukrajinu preko Kongresa, a Kijev je zadovoljan i jer je konačno dobio dozvolu za gađanje vojnih mete unutar Rusije, naročito one odgovorne za napade na Harkivsku oblast. Inače, ovo je bio prvi susret dvojice čelnika od prosinca.

Što se dogodilo ranije danas?

Inače, vođe zemalja članica skupine G7, koja okuplja najveće svjetske ekonomije, pristali su danas na dogovor o pružanju 50 milijardi dolara vrijednih zajmova Ukrajini korištenjem kamata prikupljenih od zamrznute ruske imovine nakon što je Moskva započela invaziju na svog susjeda 2022.

>> Pao dogovor najmoćnijih zemalja svijeta: 50 milijardi dolara za Ukrajinu

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova odgovorila je da su pokušaji Zapada da uzme prihod od zamrznute ruske imovine kriminalni i da bi doveli do odgovora Moskve koji bi bio vrlo bolan za Europsku uniju.

>> Stigla prva reakcija Rusije na odluku moćnih zemalja: "Odgovor će biti bolan za EU"

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.