Biden: Izrael je pristao na prekid vatre za ramazan, gube podršku svijeta

Američki predsjednik Joe Biden rekao je danas da je Izrael pristao na prekid vojnih aktivnosti u Pojasu Gaze tijekom ramazana i dodao je da židovska država riskira gubitak podrške ostatka svijeta jer Palestinci umiru u velikom broju.

Biden, koji je to rekao tijekom pojavljivanja u emisiji "Late Night with Seth Meyers" na NBC-u, rekao je da se Izrael obvezao omogućiti Palestincima da se evakuiraju iz Rafe na jugu Gaze prije nego što ondje intenzivira svoju kampanju za uništenje Hamasa. Rekao je i da postoji načelni dogovor za prekid vatre između dviju strana dok taoci budu oslobođeni.

“Bliži se ramazan, a Izraelci su se dogovorili da neće sudjelovati u aktivnostima tijekom ramazana, kako bi nam dali vremena da izvučemo sve taoce”, rekao je. Očekuje se da će sveti muslimanski mjesec Ramazan u 2024. godini započeti 10. ožujka 2024. godine navečer, a završiti 9. travnja 2024. godine navečer.

Biden: Prekid vatre olakšao bi proces stvaranja dvije države

Biden je rekao da bi privremeni prekid vatre olakšao odnose Palestinaca i Izraela i ubrzao proces stvaranja palestinske države. "To nam daje vremena da se počnemo kretati u smjerovima u kojima su mnoge arapske zemlje spremne krenuti. Na primjer, Saudijska Arabija je spremna priznati Izrael. Jordan jest. Egipat. Postoji šest drugih država. Razgovarao sam i s Katarom", rekao je Biden.

"Ako dobijemo taj privremeni prekid vatre, moći ćemo se kretati u smjeru u kojem možemo promijeniti dinamiku i, ne postići rješenje s dvije države odmah, već proces kojim ćemo doći do rješenja s dvije države, proces kojim se jamči sigurnost Izraela i neovisnost Palestinaca", rekao je.

Biden je rekao kako se nada da će doći do prekida vatre u sukobu do sljedećeg ponedjeljka. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu odbacio je ideju dvodržavnog rješenja. "Izrael riskira da izgubi podršku ostatka svijeta", rekao je američki predsjednik. "Previše je nevinih ljudi ubijeno. A Izrael je usporio napade u Rafi", rekao je Biden.

"Moraju - i obvezali su se prema meni da će se pobrinuti za to da postoji mogućnost evakuacije značajnih dijelova Rafaha prije nego što odu i unište ostatak Hamasa", rekao je. "Ali to je proces. I, gledajte, Izrael je imao ogromnu podršku velike većine nacija. Ako ovako nastavi... izgubit će podršku iz cijelog svijeta. A to nije u interesu Izraela."

Pročitajte više