Biden: Nadam se da će do ponedjeljka biti proglašen prekid vatre u Gazi

Foto: EPA

Američki predsjednik Joe Biden rekao je kako se nada da će do ponedjeljka biti postignut prekid vatre u Pojasu Gaze, prenosi BBC.

Biden je to rekao u svjetlu izvješća o stanovitu napretku u neizravnim pregovorima izraelskih dužnosnika i Hamasa.

Prekid vatre obuhvaćao bi dopremu humanitarne pomoći Pojasu Gaze i puštanje na slobodu još talaca koje je Hamas oteo u Izraelu 7. listopada prošle godine.

Izrael nije imao komentara, a dužnosnici Hamasa rekli su da dvije strane nisu baš toliko blizu dogovora o prekidu vatre koliko je Biden sugerirao. 

Katar: Još nema dogovora

Katar, koji posreduje u pregovorima zajedno s Egiptom, rekao je da još ne može objaviti da je postignut dogovor.

Glasnogovornik katarskog ministarstva vanjskih poslova Madžid al-Ansari rekao je da će Doha "tražiti stanku prije početka ramazana" i da je "puna nade, ne nužno optimistična".

Po Reutersu, koji se poziva na neimenovani izvor blizak pregovorima, Hamas još proučava prijedlog dogovora, koji je iznijela Francuska, a koji predviđa stanku od 40 dana u svim vojnim operacijama i razmjenu Palestinaca koji se nalaze u izraelskim zatvorima za izraelske taoce u omjeru 10 prema jedan.

"Blizu smo", rekao je Biden novinarima u New Yorku u ponedjeljak. "Još nismo gotovi. Nadam se da ćemo do idućeg ponedjeljka imati prekid vatre."

"Izrael bi bio spreman pristati na stanku za vrijeme ramazana"

U NBC-jevoj emisiji "Late Night With Seth Meyers" Biden je rekao da bi Izrael bio spreman pristati na stanku za vrijeme ramazana kada bi se postigao dogovor. Ramazan počinje oko 10. ožujka.

"Dolazi ramazan i Izraelci su se dogovorili da neće djelovati ni za vrijeme ramazana, kako bi nam dali vremena da izvučemo sve taoce", rekao je 

"Prioritet za nas u Hamasu nije razmjena zatočenika, nego prekid rata", rekao je dužnosnik Hamasa za BBC.

"Nije logično, nakon svog tog gubitka života i imovine, pristati na bilo kakvu ponudu koja ne vodi do potpunog prekida vatre, povratka raseljenih i obnove Gaze."

Pročitajte više