Biden prijetio Izraelu prestankom dostave oružja. Sada će im poslati milijardu dolara

Foto: EPA

Bijela kuća rekla je Kongresu da želi poslati više od milijardu dolara u oružju Izraelu, unatoč pritisku zbog izraelske ofenzive u Rafahu, prenosi BBC.

Paket pomoći u oružju bi uključivao tenkovske granate, minobacače i oklopna taktička vozila. Plan naravno mora proći potvrdu u Kongresu.

Prošlog je tjedna predsjednik Biden rekao da će zaustaviti isporuke oružja ako Izrael pokrene veliku invaziju na Rafah. Biden je prošlog tjedna rekao da je odgodio isporuku bombi Izraelu zbog načina na koji bi se mogle koristiti u takvoj kopnenoj operaciji. "Civili su ubijeni u Gazi kao posljedica tih bombi", obrazlagao je tada svoju odluku.

SAD: Izraelska jamstva vjerodostojna

U međuvremenu su izraelski tenkovi napredovali dublje u stambena područja jugoistočno od Gaze.

U petak je izvješće američkog State Departmenta pokazalo da je oružje američke proizvodnje koje je isporučeno Izraelu možda korišteno u suprotnosti s međunarodnim pravom.

Iako je izvješće predstavljalo jasan prijekor nekim izraelskim operacijama u Gazi, nije konačno rečeno da je kampanja izraelske vojske prekršila međunarodno pravo.

Dodano je da su jamstva koja je Amerika primila od Izraela o pridržavanju legalne uporabe američkog oružja "vjerodostojna i pouzdana".

Pročitajte više