Biden: Zahtjev suda u Hagu za uhićenje Netanyahua je skandalozan

Zahtjev tužiteljstva Međunarodnog kaznenog suda (ICC) za uhidbenim nalozima za izraelske čelnike je "skandalozan", rekao je danas američki predsjednik Joe Biden i dodao da između Izraela i Hamasa nema "nikakvog" znaka jednakosti.

"I bit ću jasan, što god taj tužitelj insinuirao, između Izraela i Hamasa nema znaka jednakosti, baš nikakvog", rekao je Biden.

Američki državni tajnik Anthony Blinken priopćio je da SAD odbacuje zahtjev tužiteljstva ICC-a za uhidbene naloge za izraelske dužnosnike i vođe Hamasa.

SAD-u je sporno izjednačavanje Izraela i Hamasa

"Odbacujemo i tužiteljevo izjednačavanje Izraela s Hamasom", rekao je Blinken i istaknuo da bi odluka ICC-a o uhićenjima mogla ugroziti napore za uspostavu primirja, oslobađanje talaca i povećanje humanitarne pomoći Gazi. Oglasio se i američki ministar obrane Austin Lloyd koji je rekao da želi da Izrael izvodi preciznije udare kako bi se nanijelo manje štete infrastrukturi Pojasa Gaze.

Glavni tužitelj ICC-a Karim Khan zatražio je od sudaca Međunarodnog kaznenog suda (ICC) da odobre uhidbene naloge za tri Hamasova vođe i dvojicu izraelskih čelnika zbog ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti počinjenih tijekom sedmomjesečnog rata u Gazi, objavljeno je u ponedjeljak na web stranici suda.  

U obrazloženju zahtjeva za odobravanjem uhidbenih naloga Khan navodi da, na temelju dokaza koje je prikupio i analizirao njegov ured, postoje razumni temelji za vjerovanje da su Yahya Sinwar (vođa islamističkog pokreta Hamas u Pojasu Gaze), Mohammed Diab Ibrahim Al-Masri, poznatiji kao Deif - zapovjednik oružanog krila Hamasa tzv. brigada Al-Qassam i čelnik Hamasova politbiroa Ismail Haniyeh kazneno odgovorni za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti počinjene na teritoriju Izraela i Države Palestine od barem 7. listopada 2023., a izraelski premijer Benjamin Netanyahu i ministar obrane Yoav Gallant od 8. listopada.

Pročitajte više