Biden: NATO i EU nisu bili ujedinjeniji. Zelenski: Zajedno se borimo protiv tiranije

Foto: EPA

VOLODIMIRA ZELENSKOG dočekao je danas na trijemu Bijele kuće američki kolega Joe Biden, u prigodi prvog putovanja ukrajinskog predsjednika izvan zemlje od početka rata. Dvojica čelnika su više od dva sata razgovarala u četiri oka, nakon čega su održala zajedničku tiskovnu konferenciju.

"Hvala vam prije svega", rekao je Zelenskij američkom predsjedniku. "Velika je čast što sam ovdje". Sjedinjene Države se zauzimaju za "pravedan mir" u Ukrajini, rekao je Biden Zelenskiju. Ukrajinci "i dalje oduševljavaju svijet", dodao je.

Biden: Ostat ćemo uz Ukrajinu koliko god treba

Biden je obećao Zelenskiju nastavak jačanja ukrajinskih obrambenih kapaciteta i rekao da je SAD već poslao 45 milijardi dolara pomoći Ukrajini.

"Ukrajina je dobila bitku kod Kijeva, bitku kod Harkova, kod Hersona... Ukrajina je prkosila očekivanjima Rusije na svakom koraku", rekao je Biden i dodao da Rusija koristi zimu kao oružje.

"Trebalo bi nam biti jasno što Rusija radi. Namjerno napada kritičnu infrastrukturu", rekao je. Dodao je da Vladimir Putin "nema namjeru zaustaviti ovaj okrutni rat".

"Ostat ćemo s vama koliko god treba, nećete biti sami. Ne sumnjam da ćemo zajedno održati svjetlo slobode", rekao je Biden.

Biden: NATO i EU nikad nisu bili ujedinjeniji

"NATO i Europska unija nikad nisu bili ujedinjeniji oko bilo kojeg pitanja i ne vidim znakove promjene... Svi znamo što je na kocki, sama ideja suvereniteta, povelja UN-a. Putin je mislio da će oslabiti NATO, umjesto toga je ojačao NATO... Proizveo je ujedinjeniju Europu”, rekao je Biden.

“Putin sve češće napada civilne mete... On će doživjeti neuspjeh... I ranije je doživio neuspjeh i vrlo je važno da on i sve ostali da vide da smo predsjednik Zelenski i ja ujedinjeni”, rekao je Biden.

"Podržavat ćemo Ukrajinu sve dok Ukrajina postoji", rekao je Biden na kraju konferencije.

Zelenski: Uvjeren sam da ćemo i dalje imati potporu SAD-a

Zelenski je rekao da se radi o povijesnom posjetu, te je zahvalio SAD-u na sustavu Patriot. "To je vrlo važan korak koji će značajno ojačati protuzračnu obranu naše zemlje", rekao je.

Zelenski je dodao da je uvjeren da će Ukrajina i dalje imati potporu SAD-a, bez obzira na promjene u američkom Kongresu.

“Razgovarali smo o suprotstavljanju teroru iz Rusije, njihovom uništavanju naše energetske infrastrukture, moramo preživjeti ovu zimu… To je za nas ključno humanitarno pitanje. Razgovaramo o sankcijama i pravnom pritisku na terorističku zemlju Rusiju”, rekao je Zelenski.

"Ukrajina se zajedno sa saveznicima bori protiv tiranije"

Zelenski je rekao je da se njegova zemlja, zajedno s onima koji podupiru Ukrajinu, bori za pobjedu protiv tiranije.

"Borimo se za našu zajedničku pobjedu protiv ove tiranije. Ovo je stvarni život i mi ćemo pobijediti", rekao je.

"Stvarno želim pobijediti zajedno", rekao je Zelenski, nakon čega se ispravio: "Ne 'želim', oprostite, siguran sam u to".

Zelenski je dodao da Ukrajina i saveznici dijele zajedničke vrijednosti i pogled na život.

Zelenskij je po dolasku u SAD nešto ranije poručio da Ukrajina sljedeće godine vraća svoju zastavu na čitav teritorij. Naglasio je i da je u Washington stigao kako bi zahvalio SAD-u na pomoći u ratu protiv Rusije te kako bi razgovarao o jačanju ukrajinskih obrambenih sposobnosti.

"Sljedeće godine, moramo vratiti ukrajinsku zastavu i slobodu na čitav teritorij, svim ljudima", napisao je na Telegramu uz svoju fotografiju na američkom tlu.

SAD šalje Patriot u Ukrajinu

Sjedinjene Države najavile su uoči njegova dolaska da će isporučiti Ukrajini svoj najsofisticiraniji sustav protuzračne obrane Patriot.

"Današnja tranša pomoći uključuje po prvi put sustav protuzračne obrane Patriot, sposoban za obaranje krstarećih projektila, balističkih projektila kratkog dometa i zrakoplova na znatno većim visinama od obrambenih sustava koji su isporučeni do sada", rekao je državni tajnik Antony Blinken u priopćenju.

Washington je ukupno najavio 1,85 milijardi dolara dodatne vojne pomoći Ukrajini, što uključuje i Patriot, rekao je Blinken.

Ukrajinski predsjednik je ranije rekao da njegov posjet SAD-u ima za cilj ojačati "otpornost i obrambene sposobnosti" Ukrajine usred opetovanih ruskih raketnih napada i napada bespilotnim letjelicama na energetsku infrastrukturu i zalihe vode u zemlji usred zime.

Kremlja: Ništa dobro ne može proizaći iz ovog posjeta

Kremlj je u srijedu priopćio da ništa dobro ne može proizaći iz posjeta ukrajinskog predsjednika Washingtonu te da Rusija ne vidi nikakve šanse za mirovne pregovore s Kijevom. 

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da će nastavak zapadne vojne pomoći Ukrajini samo "produbiti" sukob i obiti se Kijevu o glavu.

Nakon sastanka u Bijeloj kući Zelenski će održati govor u Kongresu. Govor se očekuje u 1:30 sati po hrvatskom vremenu.

Pročitajte više