Biden okupio najmoćnije ljude svijeta zbog Ukrajine. Ovo je plan

Foto: Profimedia

Američki predsjednik Joe Biden predvodi najbogatije svjetske demokracije u slanju ključne poruke ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu - da Zapad neće napustiti Ukrajinu unatoč svim globalnim političkim previranjima koja bacaju sumnju na predanost saveznika.

Biden se sastao s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim danas u Italiji na marginama summita G7 kako bi mu osobno potvrdio obećanje izrečeno prošlog tjedna u Normandiji, na obilježavanju 80. obljetnice Dana D, odnosno savezničkog iskrcavanje koje je označilo početak sloma nacističke invazije Europe.

Znakovite Bidenove riječi u Normandiji

"Nećemo odustati, jer ako to učinimo, Ukrajina će biti pokorena i to neće tu završiti", rekao je Biden okružen posljednjim preživjelim američkim veteranima Dana D i grobovima više od 9000 njihovih poginulih suboraca. "Ukrajinski susjedi će biti ugroženi. Cijela će Europa biti ugrožena. … Autokrati svijeta pozorno prate što se događa u Ukrajini", dometnuo je Biden.

Ipak, Bidenova poruka naići će na rastuću zabrinutost u Europi, koja strahuje da bi njegov mandat mogao završiti kao period između dva mandata Donalda Trumpa. U prvom Trumpovu mandatu, koji je završio 2021., srušene su desetljećima stare sigurnosne ideje o Sjedinjenim Državama kao ključnoj sili koja se brine za sigurnost s obje strane Atlantika i, što je još važnije, koja će ju uvijek osiguravati.

Trump danas potvrđuje dominaciju nad republikancima

Kako navodi CNN u analizi današnjeg važnog sastanka G7 u Italiji, "autokrati svijeta" koje je u Normandiji spomenuo Biden će danas bez sumnje gledati kako Trump povrjeđuje svoju dominaciju u Republikanskoj stranci tijekom susreta s republikanskim članovima Zastupničkog doma i senatorima u Washingtonu.

Susret se očekuje dva tjedna nakon što je Trump postao prvi bivši predsjednik koji je osuđen za kazneno djelo i manje od pet mjeseci prije nego što će vjerojatni republikanski kandidat zatražiti od birača da ga vrate u Bijelu kuću.

Bidenovo emocionalno, političko i diplomatsko zalaganje za Ukrajinu ne može se dovesti u pitanje i bit će temelj njegove predsjedničke ostavštine. Ali neizvjesnost oko dugoročne predanosti Zapada je itekako prisutna i potaknuta je promjenjivim političkim strujama s obje strane Atlantika, što itekako brine ukrajinskog predsjednika Zelenskog.

Trump u Americi, krajnja desnica u Europi i Putin koji računa na zamor Zapada

Donalda Trumpa, koji prezire Ukrajinu, obožava Putina i nije ga briga za sigurnost Europe s obzirom na njegove beskrajne napade na NATO, dijeli manje od pet mjeseci od mogućeg ponovnog osvajanja Bijele kuće. 

Značajni uspjesi stranaka krajnje desnice na izborima za Europski parlament prošlog vikenda, posebno u ključnim zemljama poput Francuske i Njemačke, mogli bi stvoriti buduće komplikacije za podršku Europske unije Ukrajini.

A Putinova spremnost da baci tisuće ruskih života u stroj za mljevenje mesa na prvoj crti bojišnice, a da pritom ne trpi nikakve političke posljedice kod kuće, u naciji očišćenoj od političkih protivnika, znači da uvijek postoji mogućnost da se Zapad umori od sukoba prije njega.

Nove inicijative žele preemptivno zaštititi Ukrajinu od Trumpa, ali...

Niz novih inicijativa iz SAD-a i njegovih saveznika izgleda kao pokušaj da se Ukrajinu unaprijed zaštiti od mogućih poteza Donalda Trumpa, odnosno da se Kijev približi zapadnim gospodarskim i obrambenim strukturama u slučaju da Biden i neodlučni čelnici G7, koji su formirali prvi val podrške Ukrajini nakon ruske invazije, ipak posustanu.

Ipak, ni jedan predsjednik SAD-a ne može stvarno obvezati svog nasljednika na smjer djelovanja. Mučna kašnjenja u provlačenju najnovijeg američkog paketa pomoći Kijevu od 60 milijardi dolara kroz Kongres sugeriraju da dubinski polarizirana američka politika znači da se ne može zajamčiti buduća velikodušnost SAD-a prema Ukrajini čak ni ako Biden pobijedi u studenom.

Što je u novim planovima Zapada za pomoć Ukrajini?

Ipak, posljednji zapadni planovi za pomoć Ukrajini šalju snažnu poruku namjere. Bidenov jučerašnji povratak u Europu, samo tri dana nakon što je otišao, sažima njegovu ulogu najproaktivnijeg vođe zapadnog saveza od predsjednika Georgea H.W. Busha. Kako navodi CNN, predsjednikov kalendar je pouzdan barometar prioriteta Bijele kuće, koji pomno prate i američki saveznici i protivnici.

Dok je odlazio u Italiju, njegova administracija je obznanila nove sankcije za više od 300 pojedinaca i entiteta čiji je cilj paralizirati paralelnu ekonomiju, koja uključuje brojne kineske kanale, a koje je Kremlj izgradio kako bi izbjegao prethodne američke sankcije.

Sankcije su usmjerene na strane financijske tvrtke koje pomažu Putinove ratne napore, ograničavaju ruski pristup američkom softveru i informacijskoj tehnologiji. "Rusija je danas postala ratna ekonomija", izjavila je ministrica financija Janet Yellen, otkrivajući mjere osmišljene za povećanje ruskih troškova rata.

"Svakog dana Rusija nastavlja stavljati svoju budućnost pod hipoteku kako bi održala svoj nepravedni rat protiv Ukrajine", rekla je.

Što se očekuje od skupa G7 u Italiji?

Očekuje se da će Biden i Zelenski potpisati bilateralni sigurnosni pakt koji obvezuje SAD da će obučavati ukrajinske oružane snage tijekom 10 godina i proširiti suradnju u proizvodnji naoružanja i opreme.

"Želimo pokazati da SAD podržava narod Ukrajine, da stojimo uz njih i da ćemo nastaviti rješavati njihove sigurnosne potrebe ne samo sutra već i u budućnosti", rekao je novinarima Jake Sullivan, Bidenov savjetnik za nacionalnu sigurnost. Ipak, "izvršni sporazum" Trumpu neće biti teško prekršiti ako osvoji vlast.

Američki dužnosnici također su optimistični da će summit G7, koji okuplja SAD, Francusku, Britaniju, Njemačku, Japan, Italiju i Kanadu, potpisati višemjesečne pregovore o paketu vrijednom 50 milijardi dolara za financiranje saniranja ukrajinske infrastrukture. Novac bi trebao doći od kamata na zamrznutu rusku imovinu.

Očekuje se da će ove mjere biti pojačane novim paketom NATO-a koji će biti predstavljen na summitu saveza u Washingtonu kasnije ovog ljeta, a kojim bi se institucionalizirala vojna potpora Ukrajini. Međutim, taj bi potez još uvijek bio daleko od nedostižne želje Zelenskog za jasnim vremenskim okvirom za ulazak u Sjevernoatlantski savez.

Rusi napreduju na bojnom polju

Radi se o značajnim i vjerodostojnim političkim, ekonomskim i političkim iskazima potpore Ukrajini. No, oni dolaze u ranjivom trenutku za zemlju čiji opstanak nije zagarantiran. Najnovija procjena koju je objavio američki Institut Hudson tako navodi "zabrinjavajući trend" ruskih dobitaka na više bojišnica, uključujući istočnu i sjeveroistočnu Ukrajinu.

Nemilosrdni ruski napadi na civilnu infrastrukturu uništili su polovicu kapaciteta proizvodnje električne energije u Kijevu, navodi se u izvješću, naglašavajući zašto već sredinom lipnja postoji sve veća zabrinutost oko ukrajinskih civila u nadolazećoj zimi. Nadalje, očekuje se da će Rusija u odnosu na prošlu godinu udvostručiti nastojanja da hladnoću iskoristi kao oružje.

Obnova ruskog ratnog stroja

Ruski uspjeh u obnovi svog ratnog stroja, koji je prije dvije godine bio devastiran na putu za Kijev, naveo je neke visoke europske dužnosnike da upozore na sve veću prijetnju europskom teritorijalnom integritetu. Šire napetosti između SAD-a i Rusije u međuvremenu su naglašene dolaskom konvoja ruskih brodova na Kubu u očitoj demonstraciji sile.

Umirovljeni general Wesley Clark, bivši vrhovni zapovjednik savezničkih snaga u Europi, upozorio je ovog mjeseca na brifingu Hudson instituta da bi bilo pogrešno podcijeniti moć ruske vojske nakon komentara na Zapadu u kojima su ismijavali desetkovane ruske snage te loše vodstvo i taktiku na početku rata.

"Nemojte ih podcjenjivati"

"Ruski karakter, ruske snage su strukturirane oko napredovanja bez obzira na gubitke, neovisno o lošim zapovjednim odlukama", rekao je Clark. "Nemojte ih podcjenjivati. Tehnički gledano, prilično su pametni. Imaju Kinu iza sebe; iza sebe imaju Iran i kršenje sankcija", dodao je.

Herojski otpor Ukrajine ruskoj invaziji početkom 2022. bio je inspirativan trenutak. Ali plavo-žute zastave, za koje se nekada činilo da vijore posvuda u zapadnim gradovima, postale su otrcane i izblijedjele više od dvije godine kasnije.

Inspirativan rat pretvara se u gorko natezanje

Izvanredan trenutak nestabilnosti u politici razvijenog svijeta natjerao je mnoge strane čelnike da daju prioritet vlastitim problemima, dok u isto vrijeme nastoje održati potporu Kijevu. Novi rat nakon Hamasovih terorističkih napada na Izrael skrenuo je pozornost sa sukoba u Ukrajini - koji istovremeno evocira krvoproliće rovovskog rata Prvog svjetskog rata i zastrašujuće novo doba ratovanja dronovima.

Ponekad se u neke od interakcija iscrpljenog Zelenskog sa Zapadom uvukao ljutit, nervozan ton.

Ukrajinski čelnik nije skrivao svoju frustraciju zbog vremena koje je bilo potrebno za isporuku najnovijeg američkog paketa pomoći - kašnjenja za koje se Biden ispričao kada se sastao sa Zelenskim na događaju povodom Dana D.

Opravdanje frustracije Zelenskog

Također je izrazio nestrpljenje što svjetski čelnici nisu prihvatili njegov poziv na summit u Švicarskoj. Biden, koji sve češće radi predahe u izbornoj kampanji kako bi otputovao u Europu, neće biti u Švicarskoj. Umjesto njega, uz Sullivana bit će tamo potpredsjednica Kamala Harris.

Nije iznenađujuće da se Zelenski uvijek ljutio na samonametnuta ograničenja zapadne potpore njegovim ratnim naporima, koja su simptom Bidenovog temeljnog cilja - izbjegavanja izravnog sukoba NATO-a i Rusije.

Kritičari američkog predsjednika dugo su ga optuživali da je Kijevu samo ponudio sredstva da izbjegne gubitak rata, ali je odbio osigurati sredstva da ga dobije. Biden je, međutim, nedavno dopustio korištenje ograničenih kategorija američkog oružja na ruskom teritoriju, ali u ograničenim okolnostima.

Zapad neće izbjeći pitanja o izdržljivosti

John Kirby, glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće, inzistira na tome da je Biden odlučan "poduzeti hrabre korake kako bi Putinu pokazao da vrijeme nije na njegovoj strani i da nas ne može nadživjeti, dok podržavamo borbu Ukrajine za slobodu".

Ali postoji rastuća plima političkih napetosti, izbora s visokim ulozima i ideološkog otuđenja između globalista i izolacionista u zapadnim društvima i ruskog vođe koji nemilosrdno odbija promijeniti kurs bez obzira na cijenu. Koliko god dugo rat trajao, Zapad neće izbjeći pitanja o svojoj izdržljivosti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.