Biden republikancima: Ne dopustite da Putin pobijedi

Foto: EPA

Američki predsjednik Joe Biden zatražio je danas od republikanaca novi paket vojne pomoći Ukrajini upozorivši da bi ruska pobjeda u Ukrajini omogućila Moskvi da napadne NATO saveznike.

Biden je održao govor u trenutku kad SAD planira najaviti novu dodatnu pomoć Ukrajini iz svojih stanjenih zaliha novca za Kijev.

"Neuspjeh glasanja o dodatnim sredstvima bio bi najveći dar Putinu"

"Oslobađanje sredstava za potporu Ukrajini više ne može čekati pred opasnošću koju predstavlja ruski predsjednik Vladimir Putin", upozorio je Biden. "Neuspjeh glasanja o dodatnim sredstvima bio bi najveći dar ruskom predsjedniku", dodao je.

"Ako Putin zauzme Ukrajinu, neće se tamo zaustaviti", rekao je Biden. "Putin će napasti NATO saveznika i onda ćemo doći do toga da će se američki vojnici boriti s ruskim vojnicima", rekao je Biden.

"Ne možemo dopustiti Putinu da pobijedi", dodao je.

Biden kaže da je spreman na značajne kompromise kako bi dobio podršku oba doma

Bijela kuća upozorila je ovaj tjedan da SAD-u ponestaje vremena i novca da bi mogao pomoći Ukrajini da odbije rusku invaziju. Joe Biden izrazio je rastuću frustraciju republikancima koji uvjetuju pomoć Ukrajini jasnim pooštravanjem migracijske politike u svjetlu pristizanja migranata na granicu s Meksikom.

Demokratski predsjednik rekao je da je spreman učiniti značajne kompromise po ovom pitanju kako bi dobio podršku oba doma. Takva potpora omogućila bi proširenje vojne pomoći Ukrajini, čiji je Washington najvažniji dobavljač od početka ruske invazije u veljači 2022.

Suprotno tome, presušivanje američke financijske potpore predstavljalo bi scenarij katastrofe za Kijev, čija protuofenziva u ljeto nije donijela očekivane teritorijalne dobitke.

Pročitajte više