Bidenov pas u samo par mjeseci deset puta ugrizao pripadnike tajne službe

Foto: EPA

COMMANDER, pas američkog predsjednika Joea Bidena, ugrizao je djelatnike Tajne službe najmanje 10 puta između listopada prošle i siječnja ove godine, prema evidenciji ministarstva domovinske sigurnosti. Jedan incident je čak zahtijevao odlazak ozlijeđenog službenika u bolnicu, piše Independent.

Konzervativna nadzorna skupina Judicial Watch objavila je danas gotovo 200 stranica zapisa Tajne službe do kojih je došla putem tužbe temeljene na Zakonu o slobodi informacija. Skupina je podnijela tužbu nakon što nije dobila "adekvatan odgovor" kad je prošlog prosinca podnijela zahtjev da joj se predstavi evidencija o incidentima koji uključuju Bidenovog čistokrvnog njemačkog ovčara.

"Ovi incidenti nisu iznimka"

Objasnili su kako je navedeni zahtjev podnesen nakon što su dobili dojavu o tome kako se Bidenov pas ponaša. Bijela kuća je danas pokušala umanjiti značaj ovih podataka. Elizabeth Alexander, direktorica komunikacija prve dame Jill Biden, poručila je da je kompleks Bijele kuće "jedinstveno i često stresno okruženje" za kućne ljubimce. 

Naglasila je da obitelj Biden "radi na tome da ovu situaciju učini boljom za sve". Anthony Guglielmi, glavni glasnogovornik Tajne službe, rekao je kako je njegova agencija nekoliko posljednjih predsjednika savjetovala "kako najbolje djelovati oko kućnih ljubimaca i da ovi incidenti nisu iznimka". 

Brat mu je poklonio psa

Tajna služba garantira sigurnost predsjednika i njegove obitelji, a deseci njezinih službenika raspoređeni su oko vile i njezinog prostranog zemljišta. Biden je Commandera dobio u prosincu 2021. kao dar od svog brata Jamesa.

Bidenov prethodni pas, još jedan njemački ovčar po imenu Major, poslan je u Delaware nakon nekoliko njegovih incidenata ugriza koji su uključivali časnike Tajne službe i osoblje Bijele kuće.

Dužnosnik tajne službe je 3. studenog prošle godine javio kolegama da je Commander dvaput ugrizao policajca u odori, za desnu ruku i bedro. Osoblje medicinske jedinice Bijele kuće pružilo je pomoć policajcu, ali je odlučeno da će ga ipak poslati u bolnicu.  

Pročitajte više