Big Ben će utihnuti: Renoviranje najpoznatijeg sata na svijetu trajat će četiri godine

Foto: 123rf

BIG Ben, zvono koje se nalazi u čuvenom Tornju svetog Stjepana sa satom u sklopu Westminsterske palače, 21. kolovoza točno u podne propustit će redovitu zvonjavu, a tako će biti i iduće četiri godine zbog njegova renoviranja, izvijestio je u ponedjeljak donji dom britanskog parlamenta.

Batovi sata-tornja, puno poznatijega po kolokvijalnom nazivu Big Ben, koji su posljednjih gotovo 157 godina redovito svaki sat udarali po 13,7 tona teškome zvonu, bit će odvojeni od sata.

Zvonit će u važnim trenutcima

Treba istaknuti da će se udarci povremeno i dalje čuti, no samo u važnim trenucima, primjerice u Novogodišnjoj noći.

"Ovaj program očuvat će dugoročno sat te zaštititi i očuvati njegovo 'stanište', Elizabetin toranj", rekao je Steve Jaggs, koji održava i brine o satu.

Obnova i čišćenje

U sklopu obnove Big Ben će biti razmontiran, a svaki njegov zubac pregledan i obnovljen. I kazaljke će se obnoviti te počistiti.

Sat će i dalje pokazivati vrijeme, ali tiho. Pokretat će ga moderan električni motor do ponovnog postavljanja originalnog mehanizma.

Obnovom bi se izmijenila crno-zlatna boja okvira nanesena osamdesetih godina te bi se, u skladu s originalnim viktorijanski stilom na njega trebale nanijeti zelena i zlatna boja.

Pročitajte više