BiH će zbog sumnji u terorizam preispitati dodijeljena državljanstva

Zamjenik ministra sigurnosti BiH Dragan Mektić izjavio je u intervjuu banjalučkim "Nezavisnim novinama" od utorka kako sigurnosne službe nadziru osobe koje borave u BiH nakon što su iz drugih zemalja protjerane zbog povezanosti s terorizmom najavivši preispitivanje ranije dodijeljenih državljanstava.

Ovaj problem bi, po njegovim riječima, trebao biti okončan revizijom svih državljanstava BiH koja su dodijeljena od 6. travnja 1992. do 31. prosinca 2005. godine, a obavit će je povjerenstvo koje će "vrlo brzo" imenovati Vijeće ministara.

"Svima koji su nelegalno dobili državljanstva ona će biti oduzeta, a takve osobe će biti protjerane iz BiH ukoliko se nalaze u našoj zemlji", kazao je Mektić, koji potvrđuje kako je prethodno povjerenstvo s istom zadaćom identificiralo određene osobe koje su "dodjeljivale državljanstva" zlorabeći svoj položaj i ovlasti .

Mektić je najavio da će se usporedno s procesom revizije preispitati i odgovornost državnih dužnosnika koji su znali da krše zakon dodjeljujući državljanstva te da će oni biti sankcionirani.

Po njegovim riječima, sigurnosne službe nadziru i građane koji su u stalnom kontaktu s osobama koje se povezuju s terorizmom.

Zamjenik ministra sigurnosti BiH rekao je također da BiH ima problema i s osobama koje su druge zemlje deportirale u BiH zbog sumnje da su povezane s terorističkim aktivnostima. "Oni su u našu zemlju došli na temelju državljanstva, ali i njihova državljanstva će biti predmet revizije", najavio je Mektić dodajući da će u procesu revizije u velikoj mjeri koristiti informacije stranih sigurnosnih službi.

Prema njegovim riječima, sigurnosne službe zabrinjavaju i autentični državljani BiH, rođeni u toj zemlji, koji se mogu dovesti u vezu s nelegalnim aktivnostima. Potvrda za zabrinutost s tim u vezi jesu i nedavna hapšenja nekoliko osoba u Sarajevu, rekao je zamjenik ministra sigurnosti BiH.

Pročitajte više