BiH: Đorđe Ristanić optužen za teške ratne zločine nad hrvatskim i bošnjačkim civilima u Brčkom

Screenshot: ICTY/YouTube

RATNI gradonačelnik Brčkog Đorđe Ristanić optužen je za teške ratne zločine koje su 1992. godine na području te općine nad Hrvatima i Bošnjacima počnili pripadnici policije i vojske bosanskih Srba, potvrdilo je u ponedjeljak Tužiteljstvo BiH.

Kako se navodi, Ristanić je optužen za ubojstva, mučenja i silovanja civila, a tereti ga se kao sudionika udruženog zločinačkog pothvata čiji je cilj bio protjerati Hrvate i Bošnjake iz brčanskih naselja Centar, Kolobara, Dizdaruša, Klanac, Mujkići, Meraje, Rosulje i Grčica.

Na samom početku rata u BiH 1992. godine paravojne i policijske snage bosanskih Srba u Brčkom su protuzakonito zatočile na stotine civila i to u zgradi policije, logoru "Luka" i vojarni tadašnje JNA.

Zatočenici su tamo ubijeni i zlostavljani, što je dokumentirano i novinskim izvješćima iz tog razdoblja, uključujući fotografije. Pritom je ubijeno više stotina civila, brojni su prognani, a imovina opljačkana.

Tužiteljstvo BiH navodi kako je Ristanić kao načelnik Brčkog imao stvarnu kontrolu nad pripadnicima snaga odgovornim za ubojstva i zlostavljanja.

Optužnicom su obuhvaćena i kaznena djela silovanja zatočenih žena i muškaraca, kao i rušenje džamije u Brčkom.

Istragu protiv Ristanića otvorilo je tužiteljstvo Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY), a ona je potom prepuštena Tužiteljstvu BiH.
Tijeko  istrage Ristanić je uhićen u svibnju i ispitan u Tužiteljstvu BiH, a potvrđivanje optužnice i očekivani početak suđenja čeka na slobodi.

Pročitajte više