BiH i Turska ojačat će suradnju u borbi protiv terorizma

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovne Bariša Čolak i ministar unutarnjih poslova Turske Abdulkadir Aksy potpisali su u četvrtak u Sarajevu zajedničku izjavu o provedbi ranije postignutog međuvladinog sporazuma o zajedničkoj borbi protiv međunarodnog terorizma, organiziranog kriminala i trgovine drogom.

Vijeće ministara BiH i turska vlada takav su sporazum usuglasili i potpisali još 2000. godine no BiH tada nije imala ni ministarstvo niti odgovarajuće policijske agencije na državnoj razini koji bi operativno provodili zajedničke aktivnosti. Ministarstvo sigurnosti BiH i funkcionane državne policijske službe u BiH su utemeljene tek prije nepune dvije godine.

"Mi ćemo od sada u potpunosti surađivati razmjenjujući obavještajne i sve druge podatke", kazao je novinarima ministar Čolak ističući kako Turska i BiH imaju gotovo istovjetne ciljeve i prioritete kada je rječ o borbi protiv terorizma ili organiziranog kriminala.

Čolak je dodao kako su vlasti u BiH i Turskoj svjesne da je organizirani kriminal često izvorište međunarodnog terorizma pa te opasnosti žele suzbiti odlučnim mjerama.

Turski ministar unutarnjih poslova Aksy izjavio je kako međunarodni terorizam izaziva veliku zabrinutost njegove vlade a zbog činjenice da je rječ o globalnoj pojavi koja ne poznaje državne granice Turska je spremna pomoći svakome tko to želi ne bi li se ta opasnost suzbila.

On je kazao kako je vlastima BiH ponuđeno da svoje policajce pošalje u Tursku na posebnu obuku potrebnu za učinkovitu borbu protiv terorizma i organiziranog kriminala koja bi se provodila na za to specijaliziranoj policijskoj akademiji.

(Hina) xrm ysb

Pročitajte više