BiH istražuje jesu li hrvatski obavještajci zbog Kolinde naoružavali islamiste

Foto: Matija Habljak/PIXSELL, Screenshot YouTube/Ruptly

TUŽITELJSTVO Bosne i Hercegovine istražuje jesu li hrvatski obavještajci naoružavali islamiste u BiH. 

Sve je povezano s Kolindom?

Podsjetimo Žurnal je jučer objavio kako su obavještajci i diplomate Republike Hrvatske pokušali najmanje dva puta vrbovati pripadnike selefijskog pokreta iz BiH za prenošenje oružja i eksploziva u mesdžide na području Zeničko-dobojskog kantona.

Cilj je bio, kako je navedeno u dokumentima kojima raspolažu sigurnosne agencije BiH, da se tim akcijama potvrde optužbe hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović koja je ustvrdila da je "BiH leglo terorizma" i prijetnja sigurnosti cijele regije.

Tko je sve upleten prema Bh. vlastima

Te je optužbe iznio i ministar  sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić izravno je prozvao generalnog konzula Hrvatske u Tuzli Ivana Bandića te novinara Radio-televizije Republike Srpske Matu Đakovića koji slovi kao osoba bliska predsjedatelju Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku da su sve organizirali.

Žurnal je ustvrdio kako je u takvu navodnu operaciju, uz konzula Bandića, bio umiješan i zamjenik ministra sigurnosti Mijo Krešić, kadar HDZ-a BiH te pritom podsjećaju na njegove opetovane izjave o brojnim zajednicama radikalnih islamista u BiH koje okupljaju na tisuće članova.

U Tužiteljstvu formiran predmet o navodnom hrvatskom vrbovanju islamista

U Tužiteljstvo BiH formiran je predmet koji je predan tužitelju Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, koji će poduzeti hitne aktivnosti kako bi se utvrdile sve okolnosti i navodi izneseni u medijima, koji se odnose na navodno vrbovanje pripadnika selefijskog pokreta za krijumčarenje naoružanja u BiH.

"U okviru predmeta bit će ispitane sve osobe koje su iznosile navode i saznanja o navedenim aktivnostima, a o kojima tužilaštvo nije informirano niti su dešavanja prijavljena Tužiteljstvu BiH. Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić bit će pozvan i saslušan o svim detaljima koje je iznio u medijskim izjavama, a o kojima tužilaštvu nije podnesena nikakva prijava niti izvještaj nadležnih agencija za provođenje zakona", piše u priopćenju za javnost Tužiteljstva BiH. 

Hrvatska šuti

Kako kažu, Tužiteljstvo BiH odlučno je u borbi protiv svih vidova krivičnih djela iz svoje nadležnosti, a posebno krivičnih djela koja imaju regionalni ili međunarodni karakter i koja se odnose na sigurnost građana BiH.

Službena Hrvatska o ovome skandalu šuti. 

Pročitajte više