BiH: Nema nove istrage o "slučaju Leutar"

Istraga o ubojstvu doministra policije Federacije Bosne i Hercegovine Joze Leutara neprekidno traje otkako je šestorici Hrvata osumnjičenih za ovo nedjelo 2003. godine izrečena oslobađajuća presuda pred Županijskim sudom u Sarajevu, potvrdili su u petak predstavnici sarajevskog Županijskog tužiteljstva i federalnog MUPa komentirajući medijske navode o otvaranju nove istrage temeljene na dodatnim dokazima.

Glasnogovornik Županijskog tužiteljstva Oleg Čavka izjavio je za sarajevsko "Oslobođenje" kako nije točno da je otvorena nova istraga o Leutarovu ubojstvu.

On je podsjetio na zakonske odredbe koje propisuju automatski nastavak istrage u slučaju kada sud proglasi nedužnim osobe osumnjičene za određeno kazneno djelo, što je i bio slučaj nakon oslobađanja šestorke predvođene Ivanom Andabakom.

Za ubojstvo Joze Leutara, koji je zadobio smrtne ozljede u eksploziji naprave podmetnute u njegov službeni automobil 16. ožujka 1996. godine, uz Andabaka su bili optuženi i Leutarov vozač Željko Ćosić te Dominik Ilijašević, Zoran Bašić, Jedinko Bajkuša i Mario Miličević.

Nakon višemjesečnog dokaznog postupka temeljenog uglavnom na dvojbenom iskazu jednog zaštićenog svjedoka sud ih je oslobodio optužbi.

Glasnogovornik Uprave policije federalnog MUP-a Robert Cvrtak izjavio je kako na rasvjetljavanju Leutarova ubojstva trenutačno radi nekoliko tužitelja koji koordiniraju rad federalnog i županijskog MUP-a.

Tužitelji istodobno rade na reviziji nalaza istrage koja je dovela do suđenja šetorici Hrvata.

Sarajevski "Dnevni avaz" sugerira pak kako, unatoč naporima istražitelja, nema puno novih elemenata koji bi davali nadu u otkrivanje stvarnih počinitelja ubojstva visokog hrvatskog dužnosnika.

Ovaj list navodi kako je istraga i dalje otvorena protiv "nepoznatog počinitelja".

Medijske spekulacije o navodnim novim tragovima u "slučaju Leutar" potaknula je izjava bivšem ministra federalne policije Mehmeda Žlića, koji je kazao kako se se mogu očekivati novi dogovori s Hrvatskom o izručenju osumnjičenih za ubojstvo.

Odvjetnik Fahrija Karkin, koji je branio neke od šest ranije osumnjičenih Hrvata, sada pretpostavlja kako bi Žilićeva izjava mogla značiti da se planira ponovo optužiti iste ljude s obzirom da je ranije Hrvatska odbila izručiti Andabaka, jer ga štiti hrvatsko državljanstvo.

Prema Kaznenom zakonu Federacije BiH moguće je ponovno suđenje istim osobama za isto kazneno djelo, no Karkin drži kako jednostavno nema osnova vjerovati da je bilo moguće prikupiti bilo kakve nove materijalne dokaze koji bi poduprli raniju optužnicu.

(Hina) xrm ybr

Pročitajte više