BiH od sutra pod sankcijama Energetske zajednice

Foto: 123rf

BOSNA I HERCEGOVINA će od subote, 1. travnja biti pod sankcijama Energetske zajednice jer vlasti nisu prilagodile svoje zakonodavstvo traženjima ove institucije, izjavio je direktor Tajništva Energetske zajednice Janez Kopač.

Vlasti u jednom od entiteta, Federaciji BiH, nisu prihvatile izmjenu Zakona o ulozi državnoga regulatora energije, zbog čega je Energetska zajednica, koja okuplja zemlje Europske unije i jugoistoka Europe te Turske, Ukrajine i Moldavije, ponovno uvela sankcije BiH.

"Nažalost, ništa se nije promijenilo i sankcije stupaju na snagu automatski budući da nismo dobili nikakvu obavijest da je zakon usvojen. On, nažalost, nije ni počeo svoj put u Vijeću ministara BiH, ni kasnije u parlamentu", rekao je Kopač za Bosanskohercegovačku radio televiziju.

Federacija BiH ostaje bez sredstava Energetsje zajednice

On je kazao kako vlasti Federacije BiH, za razliku od Republike Srpske, nisu prihvatile dogovorena rješenja zakona na razini BiH o regulatoru, prijenosu i tržištu električne energije i plina. Kopač je rekao da je teorijski moguće da pod sankcijama BiH bude onemogućen izvoz električne energije, iako je malo vjerojatno da će se to dogoditi.

"BiH je potpisala dogovor s EU o postupnom pridruživanju, ali na području energetike nema što pokazati. To je vrlo negativan signal i to ne mogu razumjeti", pojasnio je Kopač.

Naveo je kako će uvođenjem sankcija Energetske zajednice u pitanje biti dovedene desetine milijuna eura namijenjenih energetskom sektoru u BiH.

Pročitajte više