BiH plaća cijenu pogrešnih procjena

BRUTALNO ubojstvo tri člana hrvatke obitelji Anđelić u hercegovačkom selu Kostajnica zajedno s bizarnim plakatima koji pozivaju muslimane u Mostaru da ne slave "kršćansku Novu govinu" ponovo je otvorilo rasprave o Bosni i Hercegovini kao europskom rasadniku radikalnog tumačenja islama.

Predstavnici organizacija Jemijetu-l-Furqan i Aktivne islamske omladine (AIO) odlučno su negirali kako je Muamer Topalović, ubojica Anđelka Anđelića i njegovih dviju kćeri Mare i Zorke, bio njihovim članom kako je to sugerirao ministar unutarnjih poslova Hercegovačko-neretvanske županije Goran Bilić.

Predsjednik AIO Almin Fočo u pisanom je priopćenju tako izrazio sućut članovima obitelji Anđelić i osudio zločin "koji zdrav razum ne može prihvatiti".

"AIO nema nikakve veze sa slučajem ubojstva obitelji Anđelić niti sa monstruoznim ubojicom", ističe Fočo. Salko Osmić, voditelj ogranka organizacije Al Furqan u Konjicu koji je navodno prestao s radom prije nekoliko mjeseci, također tvrdi kako je Topalović samo povremeno dolazio na njihova predavanja a da nije bio aktivnim članom.

Ministar unutarnjih poslova Federacije BiH Ramo Masleša jedina je osoba koja drži kako za sada nema pouzdanih dokaza da je Topalović ubio zbog vjerske mržnje. "Prave motive treba utvrditi istraga", kaže Maleša u očevidnom pokušaju da smiri uzburkane strasti.

Ozbiljnije od Masleše, zločin u Kostajnici uzima poglavar Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić. U svojoj hudbi (propovjedi) na podnevnoj molitvi u sarajevskoj Begovoj džamiji, Cerić je u petak upozorio kako je ubojstvo što ga je počinio Topalović sada razlogom za dodatni strah među samim muslimanima.

"To je čin... koji uznemirava muslimane i usporava njihove iskrene napore da pokažu svojim susjedima, bez obzira na to koje su vjere, da s njima mogu živjeti u miru i sigurnosti", kazao je reis Cerić istaknuvši kako nasilje u ime islama predstavlja pokušaj da se uprlja čast i moralni obraz muslimana.

Ni malo slučajno, reis Cerić pozvao je bosanske muslimane da se drže izvornih načela islama a da se klone "nadriučitelja, nadriliječnika i nadriknjiga, koji ne žele razumjeti izvorni islam niti hoće shvatiti autentični život u našoj domovini".

Islamska zajednica BiH već godinama je u neobjavljenom ratu s interpretatorima islama uvezenih tijekom rata, uglavnom iz arapskog svijeta, zajedno s oružjem i humanitarnom pomoći. Ono što je bilo nužnost - jer se nije moglo birati zbog sveopćih blokada - pretvorilo se u kamen o vratu vlasti u Sarajevu koji je postao sasvim vidljiv nakon 11. rujna kada su po prvi puta počela ozbiljna preispitivanja rada humanitarnih organizacija iz islamskih zemalja.

Gotovo je neizbježno bilo spomenut i Visoki saudijski komitet za pomoć, financijski moćna organizacija koja djeluje u uskoj sprezi sa saudijskom diplomacijom.

Ubojstvo u Kostajnici bilo je razlogom da otpravnik poslova veleposlanstva Saudijske Arabije u BiH Favz al-Shubaili zatraži primanje kod člana Predsjedništva BiH Sulejmana Tihića kako bi mu prenio zabrinutost zbog spominjanja Visokog saudijskog komiteta novinskim i policijskim izvješćima.

Nije nikakva tajna kako je upravo iz Saudijske Arabije u BiH stiglo vahabitsko tumačenje islama koje je propovjedalo netoleranciju prema drugima i drugačijima a oni su se u bosansko okruženje uklopili taman toliko koliko i blještave nove džamije arapske arhitekture među ratnim ruševinama.

AIO nedvojbeno stoji iza radikalne interpretacije islama u BiH a oni su svoju operativnu sposobnost pokazali i spriječavajući policiju da osigura izručenje šestorice Alžiraca osumnjičenih za veze sa Al-Quaidom ranije ove godine.

Član ili ne, Topalović je bio duhovni sljednik onoga što zagovaraju islamske organizacije financirane kako bi širile konkretnu ideologiju koja ima malo veze s pravom vjerom u Boga.

Plakati koji su se pojavili u Mostaru uoči Nove godine zapravo su dobro upozorenje koliko su vlasti u BiH griješile koketirajući s radikalnim islamom i tolerirajući njegov uvoz zbog izdašne financijske potpore koju su zauvrat dobijali.

Tadašnji predsjedatelj Predsjedništva BiH Alija Izetbegović i sam je neposredno poslije rata javno pozivao Bošnjake da ne slave Novu godinu "jer to nije naš praznik". Suočen s brojnim kritima zbog takvih istupa Izetbegović je shvatio da mu je bolje šutjeti no njegove su nepromišljene izjave očevidno bile ohrabrenje pogrešnim ljudima.

Pročitajte više