BiH: Počinje čišćenje od osiromašenog urana

STRUČNJACI Uprave Civilne zaštite Federacije Bosne i Hercegovine uskoro će započeti dekontaminaciju područja na kojima su otkriveni tragovi osiromašnog urana rabljenog u streljivu što ga je NATO koristio u zračnim udarima protiv snaga bosanskih Srba 1995. godine.

Direktor federalne Civilne zaštite Alija Tihić izjavio je u ponedjeljak u Sarajevu kako je vlada Federacije BiH krajem prošle godine odobrila 138 tisuća konvertibilnih maraka (oko 70 tisuća eura) za nabavku opreme potrebne za dekontaminiranje tla i objekata na tzv. ´vrućim točkama´ što su ih identificirali stučnjaci programa Ujedinjenih naroda za zaštitu okoliša (UNEP).

Ukupni troškovi prve faze uklanjanja tragova osiromašenog urana na području Federacije BiH trebali bi iznositi oko 261 tisuću KM a prvi objekat koji će biti očišćen su pogoni Remontnog zavoda u Hadžićima kod Sarajeva što su ih Srbi tijekom rata koristili za popravku tenkova i teškog oružja.

Prema procjenama UNEP-a, u BiH je streljivo s osiromašenim uranom rabljeno na 18 različitih lokacija.

Na oko 200 mikro-lokacija tijekom provjera obavljenih 2002. godine pronađeno su tragovi granata koje su sadržavale osiromašeni uran.

UNEP će vlastima BiH do kraja 2003. godine dostaviti detaljno izvješće o zagađenju osiromašenim uranom a nakon toga će dva entiteta započeti koordinirane aktivnosti kako bi se uklonili svi tragovi kontaminacije.

Voditelj odjela za radio-kemiju Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu dr. Emira Zovko, koja se nalazi na čelu stručnog tima za uklanjanje tragova osiromašenog urana, izjavila je kako će dekontaminacija biti razmjerno jednostavna zadaća jer ona podrazumijeva pranje zidova kontaminiranih objekata i temeljito čišćenje opreme koja je u njima smještena.

Na nekim područjima gdje je streljivo rasuto po otvorenoj površini obavit će se i uklanjanje tla u dubini od 10 centimetara čime će se ukloniti svi tragovi radijacije.

Dr. Zovko ističe kako za sada nema nikakvih dokaza koji bi potvrđivali kako je osiromašeni uran - osim njegove prašine koja bi se izravno udisala - neposredna opasnost po zdravlje ljudi.

Pročitajte više