BiH: Pozdravljeno imenovanje Schwarz-Schillinga za visokog predstavnika

UPRAVNI odbor Vijeća za provedbu mira u Bosni i Hercegovini (PIC) službeno je u srijedu imenovao Christiana Schwarz-Schillinga za novog visokog predstavnika u BiH, potvrđeno je iz sjedišta Ureda visokog predstavnika u Sarajevu (OHR).

Imenovanje je slijedilo na sjednici PIC-a, održanoj tijekom dana u Parizu u povodu desete obljetnice mirovnog sporazuma za BiH, koji su tamo u prosincu 1995. godine i formalno potpisali hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, predsjedatelj Predsjedništva BiH Alija Izetebgović i tadašnji predsjednik SR Jugoslavije Slobodan Milošević nakon što su prije toga postigli dogovor u Daytonu.

U priopćenju koje je prenio OHR navodi se kako se Upravni odbor, koji je zasjedao na razini političkih direktora ministarstva vanjskih poslova najutjecajnijih zapadnih zemalja i Rusije kao članica PIC-a, raduje budućem radu sa Schwarz-Schillingom, koji novu dužnost treba preuzeti 31. siječnja 2006. godine.

Istodobno je izražena zahvalnost dosadašnjem visokom predstavniku u BiH Paddyju Ashdownu, pri čemu se posebice ističe kako je za protekle tri i pol godine koliko je na ovoj dužnosti značajno pomogao pripremi BiH za članstvo u Europskoj uniji.

Imenovanje konzervativnog njemačkog političara za novog visokog predstavnika u BiH ne predstavlja iznenađenje, jer je on i do sada smatran najozbiljnijim kandidatom za Ashdownova nasljednika.

Sedamdesetpetogodišnji Schwarz-Schilling biti će peti visoki predstavnik u BiH i ujedno prvi Nijemac na toj dužnosti. Istaknuti je član njemačke Kršćansko-demokratske unije (CDU), a jedno vrijeme bio je na dužnosti ministra pošta u vladi kancelara Helmuta Kohla.

Nakon potpisivanja Washingtonskog sporazuma kojim je okončan hrvatsko-bošnjački sukob u BiH 1994. godine Schwarz-Schiling je na temelju dogovora predsjednika Tuđmana i Izetbegovića imenovan međunarodnim posrednikom za Federaciju BiH, da bi kasnije njegov mandat bio proširen na područje cijele države BiH.

Schwarz-Schilling je dužnost posrednika u BiH obnašao do 2003. godine i ostalo je zabilježeno kako je u toj zemlji boravio 180 puta posjetivši gotovo svaku općinu i pomažući u rješavanju mnogobrojnih problema na lokalnoj razini, a posebice potičući povratak izbjeglica.

Tijekom svojeg posredničkog mandata oštro je kritizirao lokalne vlasti koje su sprječavale povratak izbjeglica i onemogućavale normaliziranje stanja.

Nakon smjene vlasti u Hrvatskoj 2000. godine pozvao je Hrvate u BiH i posebice vodstvo Hrvatske demokratske zajednice BiH da slijede primjer Hrvatske i priključe se suvremenim europskim tokovima.

"Bosanski Hrvati imaju prespektivu no bitno je da se uvjere kako imaju institucije koje mogu zastupati njihova prava", izjavio je Schwarz-Schilling tijekom svojeg posjeta Čapljini ujesen 2000. godine.

Najavu imenovanja Schwarz-Schillinga na dužnost visokog predstavnika u BiH pozdravili su gotovo svi mediji i istaknutiji dužnosnici u BiH.

Jedina bosanskohercegovačka novina na hrvatskom jeziku, mostarski "Dnevni list" u srijedu je na naslovnici objavio kako je "Schilling najbolje rješenje za Hrvate".

"Nama ovih godina nije bilo dobro što nije ni malo subjektivan doživljaj, nego činjenica potkrijepljena dokazima... Očekujem da će Schilling imati više razumijevanja", izjavio je predsjedatelj Doma naroda Parlamenta BiH Velimir Jukić.

Pročitajte više