BiH predsjedništvo dolazi u Sloveniju

SVA TROJICA članova predsjedništva BiH boravit će u ponedjeljak i utorak u službenom posjetu Sloveniji na poziv predsjednika države Janeza Drnovšeka, objavljeno je u subotu u Ljubljani.

Osim s Drnovšekom, članovi predsjedništva BiH imat će razgovore s premijerom Antonom Ropom i predsjednikom parlamenta Borutom Pahorom, a ministri vanjskih poslova dviju zemalja Dimitrij Rupel i Mladen Ivanić potpisat će sporazum o razvojnoj suradnji.

U Ljubljani je najavljeno da će Slovenija i ovom prilikom dati potporu uključivanju BiH u euroatlantske integracije, a razgovarat će se i o problemu štediša Ljubljanske banke Sarajevo.

Slovenija ustraje na stajalištu da je pitanje stare devizne štednje sukcesijski problem i da svaka zemlja-nasljednica bivše Jugoslavije treba preuzeti jamstvo za isplatu štediša.

Kako je u Sarajevu izjavio predsjedavajući BiH Dragan Čović, a prenosi slovenski tisak, pogledi članova predsjedništva BiH na problem devizne štednje bosanskohercegovačkih građana u Ljubljanskoj banci Sarajevo suprotni su od slovenskih, no izrazio je nadu da će doći do napretka, ali ne na štetu građana BiH.

Čović je naglasio da BiH računa na dobru slovensku poziciju u EU i njezinu ulogu promotora uključenja BiH u euroatlantske asocijacije. Čović je rekao da će biti govora i o gospodarskim odnosima, pri čemu BiH želi smanjiti sadašnji trgovinski deficit u odnosima sa Slovenijom.

Pročitajte više