BiH: Prosvjednici protiv TV BiH proširili optužbe

SKUPINA studenata Filozofskog fakulteta u Sarajevu koja se naziva ´Studentskim pokretom za normalnu BiH´, nakon što je zatražila smjenu vodstva federalne televizije, javnosti je danas podnijela i podulji popis svojih zahtjeva od čijeg ispunjenja ne kani odustati.

Nositelji kampanje za rušenje vodstva Televizije Federacije BiH (FTV) koje formalno predvodi stanoviti Amel Bahtijar, student druge godine na nepoznatom odsjeku, uz smjene na FTV-u ponudili su javnosti potpisivanje peticije. U toj peticiji se traži odgovornost Jadranka Prlića ´prvog premijera fašističke i paradržavne tvorevine Herceg-Bosne´, rješavanje pitanja otpuštenih radnika kombinata ´Aluminij´ iz Mostara, pokretanje istrage protiv ´odgovornih za aparthejd´, provjera jesu li neki novinari FTV-a radili za tajne službe, odnosno njihovo otpuštanje te novi natječaj za novinare u toj TV kući kako bi se umjesto sadašnjih ´zaposlili kvalificirani´.

Među tim zahtjevima je i onaj da Republika Hrvatska mora hitno pokrenuti istragu protiv ´Vice Vukova´ zbog silovanja Bošnjakinja tijekom rata u Bosni i Hercegovini, čime su proglasili poznatog hrvatskog pjevača za suca Ustavnog suda RH. U dijelu BH medija ranije se tvrdilo da je Vice Vukojević odgovoran za teška kršenja ljudskih prava, što je on odbacio.

Ključni zahtjev kampanje pokrenute prošlog tjedna ostaje ipak isti: trenutačna obustava ´sramnog procesa Pogorelica i pokretanje istrage protiv svih koji su sudjelovali u ovoj reinkarnaciji staljinizma i pravosudnog fašizma´.

Radi se o postupku koji se pred Vrhovnim sudom Federacije BiH vodi protiv skupine bivših visokih policijskih i obavještajnih dužnosnika bliskih Stranci demokratske akcije (SDA) koji se sumnjiče da su pomogli i tolerirali funkcioniranje kampa te terorističku obuku na planini Pogorelica u središnjoj Bosni kojega su vodili instruktori iranske tajne službe Vevak.

Bahtijar je osoba koja se ovih dana redovito pojavljuje u različitim medijima najavljujući demonstracije i do stotinu tisuća pristalica i uklanjanje ´nepodobnih´ urednika i novinara FTV-a za koje se drži kako popupiru razrješenje ´sučaja Pogorelica´ tamo gdje mu je i mjesto - predu sudom.

Bahtijar je tako za ´Oslobođenje´ izjavio kako je očevidno da su ´provjereni sljedbenici ustaške i četničke ideologije zaodjenuti plaštom demokracije... sada postali utjecajne javne osobe´.

Među takve Bahtijar ubraja i novinare FTV-a koje optužuje da od BiH žele napraviti ´retardiranu, neperspektivnu i kolonijaliziranu´ državu. ´U načelu, radi se o kroatiziranju BiH. Jadranko Prlić i FTV rade za hrvatski lobi u BiH´, zaključuje Bahtijar.

Ravnatelj FTV-a Jasmin Duraković drži kako je na djelu klasični pokušaj organiziranja ´događanja naroda´ kakvoga je primjenjivao Miloševićev režim.

Urednik popularnog političkog magazina FTV-a ´60 minuta´ Bakir Hadžiomerović, čiju smjenu zahtijevaju prosvjednici, upozorava kako ga sve podsjeća na 1992. godinu kada je Srpska demokratska stranka (SDS) na silu pokušala zauzeti televiziju a time i rušiti državu.

Zbog prijetnji nasilnim demonstracijama, policija od kraja prošlog tjedna pojačano osigurava zgradu FTV-a u Sarajevu.

Ta je činjenica bila povodom da se otkrije kako iza svih sadašnjih pritisaka na FTV zapravo stoji SDA čiji je cilj smjena rukovodstva i uredništva i postavljanje nove strukture bliske toj stranci.

Iz središnjice SDA u Sarajevu objavljeno je priopćenje u kojemu se ne spominje potpora novinarima FTV-a koji - baš kao i suci - rade pod neviđenim pritiskom ali se zato osuđuje federalni MUP zbog poduzimanja dodatnog osiguranja FTV-a.

Visoki predstavnik za BiH Paddy Ashdown, koji je reagirao tek nekoliko dana kasnije, u ponedjeljak je posjetio FTV i tom prigodom kazao kako se pritisci na novinare ne mogu tolerirati no istodobno je dodao kako se ne može ni uskraćivati pravo na javne prosvjede.

´Pobunjenim´ studentima Ashdown je poručio da svoje nezadovoljstvo radom FTV-a iznesu Regulatornoj agenciji za komunikacije (CRA) koja ima ovlasti sankcionirati neprofesionalno ponašanje elektronskih medija a tek valja vidjeti je li ohrabrivanja na ´slobodno javno okupljanje´ novih poticaj politici SDA.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.