U vojarni kod Mostara obučavalo se maloljetnice i vehabije? U tijeku je istraga

Ilustracija: Armin Durgut/PIXSELL

Državna policijska agencija za istrage i zaštitu (SIPA) i Obavještajno sigurnosna agencija (OSA) Bosne i Hercegovine provjeravaju navode da su na strelištu u vojarni Oružanih snaga BiH kod Mostara obuku gađanja provodili pripadnici vehabija, kao i maloljetne djevojke, potvrdili su iz Ministarstva obrane BiH.  

"Mi još čekamo izvještaje SIPA-e i OSA-e. Sustav zapovijedanja u Oružanim snagama BiH već je pokrenuo procedure utvrđivanja činjenica i okolnosti, kao i povrede sigurnosti lokacije, povodom medijske informacije da su osobe povezane s vehabijskim pokretom vježbale gađanje na vojnom poligonu kod Mostara, a među kojima su bile i četiri maloljetne ženske osobe", rekao je u utorak za medije u Mostaru zamjenik ministra obrane BiH Slaven Galić. 

Informaciju da su strelište vojarne Miralem Jugo, u sklopu Oružanih snaga BiH kod Mostara, koristili pripadnici vehabijskoga pokreta najprije su objavili lokalni mediji. Objavili su i fotografiju na kojoj se vide četiri žene, odjenute po islamskim propisima, i muškarci koji pucaju iz pištolja prema metama.

Dolazili na strelište uz odobrenje Ministarstva

Pozivajući se na neimenovane sigurnosne izvore, mediji su naveli da je fotografija nastala u veljači i da se ovo strelište više mjeseci koristilo za obučavanje osoba bliskih radikalnim krugovima vehabija, za koje nije vođena potpuna evidencija ulaska.

Oni su na strelište koje se nalazi u okviru vojarne dolazili uz odobrenje Ministarstva obrane BiH, koje je dozvolu za korištenje strelišta izdalo Streljačkom klubu Velež iz Mostara. Galić pojašnjava kako je Ministarstvo nedavno poništilo raniju odluku o privremenom ustupanju na korištenje strelišta na ovoj vojnoj lokaciji Streljačkom klubu Velež, što "znači da im se zabranjuje ulazak na lokaciju". 

Iz Državne policijske agencije za istrage i zaštitu (SIPA) potvrdili su da vode istragu kako bi se utvrdio identitet osoba koje su koristile ovo strelište. Tužiteljstvo BiH nije potvrdilo ni demantiralo da vodi istragu o ovom incidentu navodeći da "prati sve pojave i događaje u medijima i javnosti koje mogu biti zanimljive s aspekta prikupljanja dokaza i informacija o potencijalnim opasnostima od terorističkih aktivnosti". 

Pročitajte više