BiH: Zbog ratnih zločina uhićeni policijski dužnosnik i odvjetnik

Screenshot: Youtube

TRI osobe, među kojima su jedan visoki policijski dužnosnik i jedan odvjetnik, uhitila je u utorak policija u Bosni i Hercegovini pod sumnjom da su odgovorni za ratne zločine počinjene 1992. i 1993. godine na području Goražda u istočnom dijelu te zemlje.

Tužiteljstvo BiH potvrdilo je kako su po njegovu nalogu privedeni Eref Husić, koji trenutačno obnaša dužnost komesara policije Bosansko-podrinjske županije, odvjetnik Ibro Merkez te Ahmet Sejdić, čije zanimanje nije navedeno.

Oni su tijekom rata u BiH od 1992. do 1995. godine bili na visokim zapovjednim dužnostima u vojnim i policijskim postrojbama, a tereti ih se da su odgovorni za ratne zločine počinjene nad civilima srpske nacionalnosti.

Protuzakonito pritvorili više od stotinu civila srpske nacionalnosti

Merkez (73) i Hurić (57) su kao zapovjednici policije u Goraždu osumnjičeni za protuzakonito pritvaranje više od stotinu civila srpske nacionalnosti, koje je trajalo duže od godinu dana. zatočenici su držani u nehumanim uvjetima pri čemu su bili izloženi stalnom zlostavljanju.
Zbog uvjeta koji su vladali u zatvoru dvije su osobe umrle, a veliki broj ostalih zatočenika pretrpio je trajne fizičke i psihičke posljedice.

Ahmet Sejdić (55)  pod sumnjom je da je kao zapovjednik jedne od postrojbi Armije BiH sudjelovao u zlostavljanju i progonu Srba s područja Rudog, Višegrada i Goražda, pri čemu je više osoba ubijeno.
Po zapovjednoj odgovornosti tereti ga se da nije spriječio i kaznio pripadnike postrojbe kojom je zapovijedao, odgovorne za kršenje međunarodnog humanitarnog prava.

Pročitajte više