Bijela kuća komentirala Bidenovu izjavu o riziku od nuklearnog armagedona

Foto: EPA

SJEDINJENE Države ne vide nikakve znakove da se Rusija aktivno priprema koristiti nuklearno oružje u Ukrajini, priopćila je Bijela kuća. "Nemamo razloga prilagođavati naše strateško nuklearno stajalište, kao što nemamo naznaka da se Rusija priprema da u skoroj budućnosti upotrijebi nuklearno oružje", rekla je glasnogovornica Bijele kuće.

Ovo pojašnjenje Karine Jean-Pierre dolazi nakon posebno snažnih izjava koje predsjednik Joe Biden dao u četvrtak i u kojima je ocijenio da se svijet prvi put nakon hladnog rata sučeljava s opasnošću nuklearnog "armagedona", to jest apokalipse.

Dodali su da su ruska spominjaja o korištenju nuklearnog oružja neodgovorna, ali su kazali da nema naznaka da se Moskva sprema upotrijebiti nuklearnu bombu. "Komentari predsjednika Bidena pokazuju koliko ozbiljno shvaća prijetnje", stoji na kraju izjave iz Bijele kuće.

Biden govorio o riziku od nuklearnog armagedona

Na pitanje je li ova veća zabrinutost povezana s novim obavještajnim podacima kojima raspolažu Sjedinjene Države, glasnogovornica je rekla da "nije", kratko odgovarajući na novinarska pitanja u zrakoplovu kojim je predsjednik Joe Biden letio iz Washingtona. 

"Nismo bili sučeljeni s prijetnjom 'armagedona' od Kennedyja i kubanske raketne krize" 1962., rekao je Biden  u prigodi prikupljanja donacija u New Yorku, ocijenivši da se njegov ruski kolega Vladimir Putin "ne šali" kada prijeti atomskim oružjem.

Od 14. do 28. listopada 1962. kriza s raketama koje je Sovjetski Savez postavio na Kubi i koje je SAD otkrio, držala je cijeli svijet u napetosti zbog straha od nuklearnog rata.

Vladimir Putin, koji je naišao na snažan ukrajinski otpor potpomognut zapadnom vojnom pomoći, spomenuo je uporabu atomskog oružja u televizijskom govoru 21. rujna. Rekao je da je spreman upotrijebiti "sva sredstva" iz svog arsenala i optužio je Zapad da želi "uništiti" Rusiju.

Pročitajte više