Bijela kuća: Nestaje nam novca za pomoć Ukrajini

Foto: Profimedia

Dužnosnica Bijele kuće Shalanda Young danas je u pismu predsjedniku Zastupničkog doma, republikancu Mikeu Johnsonu, i čelnicima Kongresa upozorila da Sjedinjenim Državama ponestaje i vremena i novca u pomoći Ukrajini u ratu s Rusijom.

Administracija predsjednika Joea Bidena u listopadu je od Kongresa zatražila gotovo 106 milijarda dolara za financiranje ambicioznih planova namijenjenih Ukrajini, Izraelu i sigurnosti granica SAD-a. Zastupnički dom vrlo malom većinom kontroliraju republikanci, koji smatraju da je financiranje Ukrajine postalo politički kontroverzno.

"Prekid financiranja mogao bi povećati vjerojatnost ruske pobjede"

Young je u pismu koje je objavila Bijela kuća istaknula da bi prekid financiranja i slanja oružja Ukrajini mogao povećati vjerojatnost ruske pobjede. "Želim biti jasna: bez akcije Kongresa do kraja godine ponestat će nam resursa za nabavu veće količine oružja i opreme za Ukrajinu, kao i za nabavu opreme iz američkih vojnih zaliha", napisala je.

"Nema čarobnog fonda sa sredstvima koja su u ovome trenutku na raspolaganju. Ostali smo bez novca, a gotovo i bez vremena."

Do sredine studenoga američko ministarstvo obrane iskoristilo je 97 posto od 62.3 milijarde dolara dodatnih sredstava koje je primilo, a State Department je iskoristio svih 4.7 milijardi dolara iz fonda za vojnu pomoć koji mu je dodijeljen, napisala je Young.

Potrošeno je oko 27.2 milijarde dolara za ekonomsku i još deset milijarda za humanitarnu pomoć.

Pročitajte više