Dječaka s Downom ubili južnoafrički policajci: "Ubili su ga hladnokrvno"

Screenshot: BBC

NATHANIEL Jules, 16-godišnji mladić s Downovim sindromom, ubijen je ispred svoje kuće u predgrađu južnoafričkog grada Johannesburga. Ustrijelila ga je policija. Ovaj tragični slučaj, koji se dogodio 26. kolovoza, izazvao je ogorčenost lokalnih stanovnika i žestoke prosvjede u Eldorado Parku i šire. 

"Njegova smrt je samo posljednja u nizu visokoprofilnih slučajeva policijske brutalnosti koji su šokirali Južnoafrikance otkad je zatvaranje zbog koronavirusa počelo. No ovo nije novi problem. U ovoj zemlji bar jedna osoba umre kao rezultat policijskih postupaka svakog dana", izvještava Pumza Fihlani, dopisnica BBC-ja iz Južnoafričke Republike, u video-reportaži koju je BBC u ponedjeljak objavio. 

"Policajci su tražili drugog osumnjičenika i kad su izašli, tad su susreli Nathaniela koji je sjedio pored kamioneta. Samo su ga pozvali da dođe, a dok im je prilazio, tip ga je samo upucao. I kad su ga upucali, pao je pod kamion pa su ga onda izvukli kao psa i samo ga bacili na stražnji dio kamioneta. Život neće biti isti bez njega", ispričao je Nathanielov ujak Cyril Brown.

"Ako ne dobijemo pravdu, spalit ćemo policijsku postaju do temelja"

"Bio je, znate, tako drag dječak. U njegovoj prisutnosti mogli ste shvatiti da ne može govoriti, da ima Downov sindrom, ali da se morate uklopiti u njegov svijet", dodao je. 

BBC-jeva reporterka ispričala je kako su stanovnici Eldorado Parka, baš kao i prosvjednici iz pokreta Black Lives Matter (Crni životi vrijede) u SAD-u, izašli na ulice tražeći pravdu.

Prosvjednici su nekoliko dana zaustavljali promet i na policiju bacali kamenje i molotovljeve koktele, a policija je na njih otvorila vatru, tvrde prosvjednici.

"Dosta je bilo. Želimo pravdu. Ako ne dobijemo pravdu, spalit ćemo policijsku postaju do temelja", zaprijetila je jedna bijesna prosvjednica. I to zvuči kao paralela situacije u SAD-u, gdje dio prosvjednika još od kraja svibnja pali, razbija i pljačka, kako policijske postaje i sudnice, tako i privatne trgovine i poslovne prostore. 

Ministar policije, general Bheki Cale, posjetio je Eldorado Park i poručio da je "mlada nevina duša ubijena" te da "neće poštedjeti nikoga i tko god je počinio zločin, morat će odgovarati po zakonu". 

Policajci na sudu za ubojstvo i prikrivanje zločina

Tri policajca uhićena su nakon prosvjeda, od čega su dvojica su optužena za ubojstvo s predumišljajem, što znači da im prijeti doživotni zatvor. 

Policajcima će se, osim ubojstva, suditi i za zataškavanje, odnosno uništavanje dokaza i manipuliranje mjestom zločina. Ipak, lokalna policija i dalje tvrdi da je ubijeni mladić nastradao slučajno, u razmjeni vatre između policije i navodnih gangstera koji su napali policiju. 

"Ne možemo i dalje imati policajce koji se ovako ponašaju, ubijaju ljude nasumično", poručila je Jennifer Ntlatseng iz Nezavisnog policijskog istraživačkog direktorata.

Pročitajte više