Bijesni Srbi tvrde da ih Mesić i Gotovina provociraju, internetom šire prastare fotografije

Screenshot: Novosti

BROJNI srpski mediji, uključujući novinsku agenciju Tanjug, danas su objavili fotografije koje bi trebale biti navodni dokaz da Stipe Mesić i Ante Gotovina namjerno provociraju Srbe. Naime, po društvenim mrežama, a što su srpski mediji odmah nekritički prihvatili, šire se odvojene fotografije na kojima Stipe Mesić i Ante Gotovina pokazuju rukama znak albanskog orla.

Slike su, jasno, odmah izazvale bijes u Srbiji. Tako, primjerice, Novosti pišu da su se "provokacijama sklapanjem ruku u simbol 'albanskog orla' pridružili i bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić i Ante Gotovina". Slično pišu i drugi srpski mediji.

"Mesić i Gotovina uz Albance, ruke ukrštene u simbol orla", piše tako srpska novinska agencija Tanjug. Slično su objavili i neki albanski portali koji, jasno, o ovom potezu Gotovine i Mesića pišu pozitivno.

No, nitko od srpskih portala nije objavio gdje su i kad nastale fotografije. A to je zapravo najvažniji dio cijele priče. Naime, fotografija Mesića, koji se slikao s albanskom manekenkom Hanom Shehun, nastala je prije više od godinu dana. U slučaju Gotovine postoji nekoliko prilično čvrstih argumenata koji sugeriraju da fotografija također nije nastala ovih dana.

Za početak, ako je uopće riječ o autentičnoj fotografiji, na fotografiji na kojoj Gotovina s nepoznatim muškarcem pokazuje znak orla oba muškarca odjevena su u zimsku odjeću. Štoviše, u pozadini fotografije se vidi božićno drvce što sugerira da je fotografija nastala u vrijeme Božića, a ne ovih dana.

U Srbiji već danima traje negodovanje i bijes na nogometnog suca koji na utakmici Švicarske i Srbije nije dosudio, kako smatra velik broj Srba, čisti penal. Srbija je od Švicarske izgubila 2-1, a oba gola za Švicarce postigli su igrači kosovskog podrijetla. Oni su slaveći pogodak rukama simbolizirali albanskog orla, a što je izazvalo višednevni bijes u Srbiji.

Pročitajte više