Bili smo na Marjanu, pogledajte snimke iz šume poharane nametnikom i nebrigom

Foto: Index

MARJAN u popodnevnim satima polovicom tjedna: na snimkama vidite stanje u dijelu splitske park-šume koju odavno pustoši nametnik potkornjak, ali je zbog nevjerojatne nekompetentnosti onih koji se trebaju brinuti o Marjanu akcija sječe zaraženih borova započela tek ove godine.

O njezinoj uspješnosti nema smisla nagađati dok traje, ali možemo svjedočiti viđenome: pred našim su očima bile gomile posječenih stabala koja, kako nas informira Srđan Marinić, predsjednik Društva Marjan, leže po šumi još od prve volonterske akcije održane krajem ožujka pa neposječena stabla koja su se počela sušiti, a još su uvijek okružena zdravima, iskrčeni put za kamione, nekoliko trasi za dizalice na kojima više nema nijednog stabla, a međusobno su udaljene svega dvadesetak koraka, odronjeni suhozid... Zbivanjima na Marjanu bave se policajci i državni odvjetnici, istražuju koliko je zdravih stabala nastradalo u ovoj akciji, a kada će objaviti neki zaključak, prijedlog, prijavu - nije poznato.


Laiku se, naravno, čini kako bi posječena stabla bilo mudro hitro ukloniti iz park-šume jer su potencijalan izvor potkornjaka, kako bi ona zaražena trebalo što prije oboriti i kako bi, po očuvanje šume, bilo korisnije napraviti jednu trasu kojom će se stabla spuštati s vrha, a ne tri na maloj udaljenosti, ali to je, kako rekosmo, samo laičko gledanje.

No kako laici vode i Javnu ustanovu za gospodarenjem Marjanom i borbu protiv potkornjaka, slobodni smo svoja laička razmišljanja podijeliti s javnošću.

A sada gledajte snimke.
 

Pročitajte više