Bili smo na superfinalu robotičke lige i pričali s djecom koja rasturaju robotiku. Genijalni su

Foto: Index

U TEHNOLOŠKOM parku Zagrebačkog velesajma jučer se održavalo superfinale Croatian makers lige, robotičkog natjecanja koje je donijelo istinsku STEM revoluciju u hrvatske škole, ali i u škole u Srbiji i Bosni i Hercegovini gdje se također proširio projekt.

Superfinale Croatian makers lige okupilo najbolju djecu iz Hrvatske, oni kažu da im je programiranje robota lagano

Na prvom katu 12. paviljona zatekli smo više od 160 djece, podijeljene u grupe od njih četiri i pet. Učenice su to i učenici iz cijele Hrvatske koji su bili najbolji po regijama, u dvije dobne skupine, mlađoj od prvog do petog razreda i starijoj od šestog do osmog razreda. Svaka grupa imala je svoj stol, svoj laptop i dva robota koje su morali programirati da ispune superfinalni zadatak. Zadatak je bio energetske tematike. Jedan robot bio je cisterna za prijevoz goriva i trebao je doći do benzinske postaje te usput uspješno izbjeći prepreku, urušeni tunel. Drugi robot bio je električno vozilo koje je trebalo proći stazu, a na pola puta stati na punionici i napuniti baterije.

Djevojčice i dječaci koji su se iz osnovnih škola iz cijele Hrvatske kao najbolji plasirali u superfinale Croatian makers lige shvatili su zadatak vrlo ozbiljno. Kao veliki su se stisnuli oko laptopa i uporno i predano radili na rješavanju zadatka. No već se na prvi pogled vidjelo koliko im je sve to zabavno.

„Ovdje smo sad morali napraviti program da robot vozi sa starta do cilja i da se zaustavi na prepreci. Vrlo je lagano zapravo. To bi i početnicima bilo lagano“, ispričao nam je Marko iz Osnovne škole Josipovac.

„Vama je to lagano?“, malo smo se čudili.

„Pa da, to su osnove. To bi i početnik mogao. Prvo smo morali napraviti program za prvog robota da on prođe stazu i da onda pošalje signal drugom robotu da on može krenuti. Taj drugi robot je bio kao električni auto koji se isprazni i treba doći do punionice. Kada ta punionica zasvijetli zeleno, auto se napunio i može krenuti dalje", dodao je Marko.  

Objasnili su nam kako programiraju

Nama nije zvučalo baš tako jednostavno, ali smo se uvjerili da njima je. Već lakoća s kojom nam objašnjavaju i pričaju o tome zadivljuje. A objašnjavaju kao da imaju barem 15, a ne desetak godina.

Superfinalisti su imali još jedan zadatak, ali, kako nam je objasnila Markova prijateljica iz razreda, Marija, taj je bio za zabavu.

„Danas smo puno programirali i bilo nas je stvarno puno. Ovaj drugi krug je samo za zabavu, dok čekamo ove rezultate pravog superfinala. Ali pobjednik ipak dobiva nagradu“, rekla je Marija.

Pitali smo o kojoj je nagradi riječ.

„Micro bita. Male pločice s led dionicama“, odgovorio nam je Marko. 

Kažu da im je taj zadatak za zabavu u kojem je robot morao prijeći što brže s jedne na drugu stranu bio baš jako lagan. Onaj prvi, superfinalni zadatak, priznaju, ipak je bio teži.
Pitali smo ih kako isprogramiraju robota da radi ono što piše u zadatku. 

„Morali smo napraviti cijeli program i onda smo uzeli kabel i samo smo program instalirali na robota. Uključimo ga, stisnemo gumb i on radi ono što smo isprogramirali“, ispričala je Marija kao da je to najjednostavnija stvar na svijetu. Njima vjerojatno i jest.

"Ovo nam je puno zanimljivije od obične matematike u školi"

Zanimalo nas je koliko se dugo bave time. Iznenadio nas je odgovor.

„Ovo polugodište se bavimo time“, odgovaraju Lucija i Marko.

Djeca su nam objasnila da ih je odabrala učiteljica i da ih se šest iz razreda počelo baviti robotikom kad je u njihovu školu stigao Croatian Makers projekt.

„Učiteljica uvijek odabere one najpametnije u matematici i onda mi budemo na dodatnoj iz matematika i radimo te neke zadatke. Ovo nam je puno zanimljivije od obične matematike. To je nekako zabavnije i zanimljivije jer moramo puno toga smisliti i napraviti. Dobijemo zadatak i probamo smisliti kako će sve to dobro ispasti", pričaju djeca.

I stvarno izgleda zanimljivo. Gomila klinaca koji kao veliki, zapravo i bolje nego veliki, u grupama zajedno timskim radom rješavaju zadatke, pa onda trčkaraju s robotima po dvorani koja sa svom tom djecom u njoj izgleda kao veliko igralište, samo s laptopima i robotima - to je slika superfinala Croatian Makers lige.

Liga je dio projekta Croatian makers koji je 2014. godine pokrenuo Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) poduzetnika Nenada Bakića. Po onome što smo vidjeli, već je debelo premašila cilj širokog uključivanja djece u svijet robotike i programiranja. Croatian Makers liga je 360 škola uvela u 21. stoljeće, kad to već nije učinio obrazovni sustav koji svi plaćamo. U ligi je imalo priliku sudjelovati čak 8000 učenica i učenika. Sve su škole dobile mBotove, male plave robote koji se koristili i na superfinalu i izgledaju super zabavno, a svi koji su sudjelovali u najmanje četiri kola prije superfinala dobit će ih u trajno vlasništvo. 

Jedan projekt napravio veći iskorak nego hrvatsko obrazovanje u 28 godina

Djeca s kojom smo razgovarali, a razgovarali smo s dvije grupe iz mlađe dobne kategorije, rekla su nam da se nikad prije ovoga nisu susreli s robotikom i programiranjem. Svi ti klinci koji su bez ikakvog problema stali pred naš diktafon, naprosto su genijalni. Pametni, razumni, ali i zaigrani. Kad ih čovjek sluša, pomisli da Hrvatska s njima zaista ima šansu za budućnost.

"Bilo nam je odlično. I da ne budemo među prva tri, imamo nagradu što smo prošli u superfinale i zadovoljni smo uspjehom", priča mali-veliki čovjek po imenu Patrik iz druge grupe djece s kojom smo pričali. Njih je u grupi bilo pet.

"Liga se sastoji od četiri natjecanja, četiri kola. Mi smo u svakom tom kolu bili prvi u Đakovštini. Sviđa nam se na primjer što mi znamo nešto programirati", govori Patrik, a i on i njegov prijatelj i timski kolega Noah na pitanje kako im se sve to sviđa, uglas odgovaraju da im je zabavno. Robotikom su se, kažu, počeli baviti najesen. Kažu da bi trebalo više biti ovakvih stvari u školi "jer je tehnologija budućnost". To su nam odgovorila djeca koja idu u peti razred osnovne škole. Većina djece, iz obje skupine s kojima smo razgovarali, rekla nam je da bi se ovime htjela baviti u životu što je najveća potvrda vrijednosti ovakve lige, iako su se protekle školske godine prvi put s time susreli.

Na kraju je u superfinalu u starijoj dobnoj skupini prvo mjesto osvojila ekipa iz OŠ Franje Krežme iz Osijek, drugo ekipa iz OŠ Stenjevec iz Zagreba i treće ekipa iz OŠ Stjepana Basaričeka iz Ivanić-Grada. U mlađoj pobijedili su učenici iz OŠ Rude, Samobor, drugo mjesto je osvojila ekipa OŠ Stenjevec, Zagreb, a treće OŠ Budrovci iz Budrovaca.

Nije nevažno, ali važnije je da su sva djeca, koliko smo mogli vidjeti, baš onako iskreno uživala u ovom danu. Da su se zabavili, a da su istovremeno svi s kojima smo razgovarali savršeno svjesni da su naučili nešto vrijedno što će im itekako koristiti. Croatian makers liga je u par godina dokazala da znanje može biti važnije od ocjena, a da učenje može biti zabavno.

Takav iskorak hrvatsko obrazovanje nije napravilo u 28 godina. A djeca? Djeca su genijalna, treba im samo prilika da to i pokažu.

Pročitajte više