Biljana Borzan: Zrak u vrećicama čipsa odlazi u povijest

Foto: FaH; Shutterstock

"Vrećice od čipsa pune zraka, ambalaža u kojoj je više plastike nego proizvoda, velike kutije, a malo sadržaja, sve će to otići u povijest", kaže hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan u priopćenju za javnost.

"Čak 73 posto građana EU kaže da su bili zavarani velikom ambalažom proizvoda. Naime, premda na proizvodu piše količina, potrošači nerijetko "odokativno" procjene količinu sadržaja, a kad dođu kući, neugodno se iznenade. Dobivam jako puno upita građana za proizvode poput čipsa, pahuljica, pa čak i proizvode koji dolaze u bocama", kaže Biljana Borzan.

"Europski parlament je zato potvrdio zabranu pakiranja čiji je isključivi cilj zavarati potrošača oko količine samog proizvoda poput nepotrebnih slojeva ambalaže ili lažnog dna, stoji u priopćenju iz njezina ureda.

"Osigurat ćemo da građani dobiju najviše za svoj novac" 

"Prosječan stanovnik EU baci oko 188.7 kg ambalažnog otpada, a u Hrvatskoj se baci oko 75 kilograma, od toga se samo manji dio reciklira. Ovom odredbom ćemo osigurati da građani dobiju najviše za svoj novac, ali i zaštiti okoliš", kaže Borzan.

Pročitajte više