Bingol: Prosvjedi protiv vlasti zbog nepravovremene pomoći

TURSKA je policija u petak bila prisiljena pucati u zrak kako bi rastjerala oko 5.000 prosvjednika koji su se okupili ispred gradske vijećnice u turskom gradu Bingolu, u četvrtak pogođenom snažnim potresom, optužujući gradsku upravu da stanovništvu nije pružila pravovremenu i dovoljnu pomoć te tražeći veću pomoć u hrani i šatorima.

Dok spasilačke ekipe i dalje pokušavaju iz ruševina internata izvući preživjelu djecu, nade u pozitivan ishod iz sata u sat su sve manje.

Spasioci su jutros iz ruševina izvukli šestero preživjele djece, ali i 38 mrtvih dječjih tijela i tijelo jednog profesora. Spasioci tvrde da više ne čuju jasne pozive upomoć, no i dalje nastavljaju s potragom, te su angažirali pse tragače.

Siromašnu tursku pokrajinu naseljenu većinskim kurdskim stnaovništvom u četvrtak rano ujutro pogodio je snažan potres magnitude 6,4 stupnja po Richterovoj ljestvici.

Nedugo nakon početka prosvjeda u programu državne televizije pojavio se turski premijer Recep Tayyip Erdogan nastojeći ublažiti napetosti te izvijestivši kako je šef policije Bingola razriješen dužnosti.

Erdogan je kazao da će nastojati izvesti pred sud predstavnike građevinskih tvrtki odgovorne za izgradnju stambenih objekata nesigurnih za stanovanje.

To je problem s kojim se Turska do sad suočila već nekoliko puta, u nizu snažnih potresa koji su je pogodili u posljednjih nekoliko godina.

Pročitajte više