Biografije novih ministara: Predstavljamo vam nove ljude u Banskim dvorima

NAKON što je predsjednica Vlade još u rujnu ove godine iz sigurne udaljenosti, odnsno iz SAD-a poručila kako će smijeniti neke ministre, uspjelo joj je to poći za rukom svega par dana prije nove godine.

Višemjesečna potraga "za osvježenjima" rezultirala je s pet novih imena u Vladi. Primjerice još krajem ovog ljeta govorilo se o odlasku ministra financija Ivana Šukera, da bi ga danas zamijenila njegova bliska suradnica.

MARTINA DALIĆ rođena je 1967. godine u Zagrebu, gdje je na Ekonomskom fakultetu diplomirala i završila postdiplomski studij. U Ministarstvu financija ima prilično dugu, iako djelomično isprekidanu karijeru. Tamo se prvi put zaposlila 1995. godine, a već dvije godine kasnije postala je pomoćnica ministra Borislava Škegre i vodila cijelu upravu. U sklopu starog ministarstva, dakle u "predšukerovsko" vrijeme, radila je na uvođenju PDV-a u Hrvatsku.

Kad je HDZ izgubio na izborima 3. siječnja 2000. godine, sreću je odlučila potražiti u privatnom sektoru, pa se zaposlila u Privrednoj banci, kako glavna ekonomistica. Nakon HDZ-ove pobjede na izborima 2003. godine, vratila se u Ministarstvo financija, ovaj puta kao državna tajnica. U ministarstvu je imala veći broj zadaća, od vođenja Središnjeg državnog ureda za razvojnu strategiju, do sudjelovanja u pregovorima o pristupanju EU, u sklopu financijskih odredbi, a na izborima 2007. godine bila je ključna osoba za razvoj HDZ-ove ekonomske strategije, koju je čak osobno predstavljala.

Godine 2008. ponovno se vratila u privatne vode, ovaj puta na mjesto predsjednice uprave Partner banke, gdje je i ostala sve do sada. 

JASEN MESIĆ možda se ispostavio kao najočigledniji kandidat za preuzimanje mjesta Bože Biškupića, jer je istodobno radio kao njegov pomoćnik od 2005. godine, a sa svojim nastupom u Zagrebu očigledno stekao povjerenje premijerke. Mesić je rođen u Zagrebu, a tamo je diplomirao i povijest i arheologiju 1996. godine, nakon čega se zaposlio u Ministarstvu kulture. U arheološkom svijetu specijalizirao se za podvodna iskapanja i očuvanje podvodne baštine, diplomiravši i magistriravši i u Italiji. Pohađa postdiplomski studij u Zagrebu.

U političkom smislu bio je anonimus, sve dok ga Ivo Sanader 2008. godine nije odlučio staviti na mjesto predsjednička zagrebačkog HDZ-a i poslati ga u unaprijed izgubljenu bitku s Milanom Bandićem. Mesić je na gradskim izborima potučen do nogu, nije čak ušao ni u drugi krug, Bandić je kasnije postao gradonačelnik, a premijerka Kosor je ove godine odlučila izvesti vlastito pretumbavanje. Možda joj se nije sviđalo što je Mesić predsjednik HDZ-a Zagreba postao po Sanaderovom nalogu, a možda je imala neke druge planove, ali raspustila je vodstvo gradskog odbora stranke i provela "izbore" na kojima je ministar vanjskih poslova bio jedini kandidat.

Mesić je odlučio ne dizati nikakvu prašinu oko cijele priče, i čak je pozdravio dolazak svog kolege "mladog lava" na mjesto koje je držao oko dvije godine, te je ostao u predsjedništvu. Čini se da je takva sposobnost da igra za ekipu najvažniji razlog zbog kojeg je Kosor ostarjelog Biškupića odlučila zamijeniti njime.

DOMAGOJ IVAN MILOŠEVIĆ  novo je lice u Vladi RH, a koji bi trebao biti zadužen kao potpredsjednik Vlade za investicije.  Domagoj I. Milošević diplomirao je 1996. godine na Medicinskom Fakultetu u Zagrebu, a obrazovanje je nastavio poslovnoj školi IEDC te na poslijediplomskom studiju na Bled gdje je stekao titulu MBA (Master of Business Administration ) 2004. godine.

Karijeru započinje kao samostalni poduzetnik, a 2000. postaje suvlasnik i generalni direktor tvornice vatrogasnih aparata Pastor TVA. Domagoj I. Milošević danas je predsjednik Uprave Pastor Grupe, a ujedno i njen većinski vlasnik te glavni izvršni direktor tvornice Pastor TVA.

Milošević je do sada većinom kritizirao Vladu ističući kako je najveći problem Hrvatske što nikako ne provodi nužne reforme te smo kao društvo još uvijek u tranziciji. Već duže vremena o Miloševiću se govori kao čovjeku s političkim ambicijama a zalaže se da se s državnim novcem prestaju spašavati "radna mjesta" koja su izgubljena.

"Ako Vlada pokrene već najavljene reforme državne uprave, regionalne i lokalne samouprave, smatram da je moguće ne samo preokrenuti negativan trend u pozitivan već i ubrzati očekivan gospodarski rast. Iskreno, najviše me brinu podaci o daljnjem padu industrijske proizvodnje te daljnje urušavanje naše preostale industrije te mogućnost vala stečajeva. Premala smo ekonomija u kojoj su posude spojene vrlo blizu jedna drugoj", rekao je Milošević prije samo deset dana u razgovoru za Poslovni dnevnik. Hoće li tako nešto ponoviti i danas, ostaje za vidjeti. 

DAVOR BOŽINOVIĆ u Vladu će doći kao još jedno nestranačko lice. U diplomaciji ima iznimno dugo karijeru, koja je počela još stvaranjem Hrvatske. Božinović je diplomirao na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, bio je savjetnik u hrvatskim veleposlanstvima u Sofiji i Sarajevu, te izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Hrvatske u SR Jugoslavije.

U kasnim 90-ima djelovao je uglavnom kao savjetnik, od 2000. naovamo kao veleposlanik u Beogradu, pa predstojnik Ureda predsjednika u mandatu Stjepana Mesića, nakon čega se vratio u diplomaciju kao hrvatski veleposlanik pri NATO-u u Bruxellesu.
 
Tu je odradio posao koji mu je kasnije donio mjesto državnog tajnika u MVPEI – gotovo vlastoručno je odradio informativnu kampanju za ulazak u NATO, koja se pokazala kao prilično uspješna. Kao nagradu dobio je mjesto državnog tajnika za europske integracije, a 2009. godine postao je državni tajnik za politička pitanja. Bio je zadužen za politička pitanja odnosno kao posebni izaslanik predsjednice Vlade Republike Hrvatske za jugoistočnu Europu.

BRANKO BAČIĆ rođen je 7. lipnja 1959. godine u Dubrovniku, a diplomirao je na Geodetskom fakultetu u Zagrebu. Od ranih 90-ih, kad se priključio HDZ-u, pa do 2004. godine, Bačićevo djelovanje uglavnom je bilo usmjereno na Korčulu. Relativni uspon počinje 2003. godine, kad je izabran u Sabor, a 2004. godine imenovan je državnim tajnikom u Ministarstvu mora, turizma, prometa i razvitka. Slična situacija ponovila se nakon izbora 2007. godina, ne kojima je ponovno izabran u Sabor, ali je još jednom preuzeo dužnost u ministarstvu Božidara Kalmete.

Još nakon izbora 2007. godine, odigrao je važnu ulogu, kad je zajedno s tadašnjim tajnikom HDZ-a Ivanom Jarnjakom napisao koalicijski sporazum s HSLS-om, HSS-om i manjinama. Tijekom svog boravka u Ministarstvu, sjedio je u Nadzornim odborima nekih od vrlo istaknutih kompanija, kao što je Brodosplit u vrijeme "nestanka" milijuna dolara, ali nijedna afera nije se direktno povezala s njim.

Pravi uspon u stranci započeo je nakon odlaska Ive Sanadera, te posebno nakon što je Jarnjak dao ostavku na mjesto glavnog tajnika HDZ-a. Bačić je tu funkciju spremno preuzeo, i brzo se uspostavio kao jedan od najmoćnijih ljudi u stranci. U sabor se vratio u veljači ove godine.

Pročitajte više