Biolog s Ruđera: Omikron smo našli kod osobe koja je preboljela virus i cijepila se

Screenshot: RTL

SLUŽBENO je potvrđeno da je omikron stigao i u Hrvatsku 12 dana nakon što je otkriven u Južnoj Africi. Zaraza novim sojem koronavirusa dokazana je kod dviju osoba.

O novom soju je za RTL govorio Oliver Vugrek, molekularni biolog s Ruđera Boškovića čiji je tim otkrio omikron u Hrvatskoj.

"Omikron ima dvostruko više mutacija od delte"

Novi soj ima mnogo više mutacija nego je zabilježeno na delta soju, rekao je na početku.

"Omikron varijanta ima oko 96 izmjena mutacija u odnosu na Wuhan soj, a delta soj 55 izmjena u odnosu na Wuhan soj. Omikron ima dvostruko više od delte, a tih 96 je u odnosu na Wuhan soj", rekao je Vugrek.

Novinarka je Vugreka pitala je li preoptimistično misliti da će omikron istisnuti deltu te da će nekako ublažiti bolest i odvesti pandemiju prema kraju.

"Zasad je teško reći jer virus, odnosno soj, detektiran prije dva tjedna i nema puno podatka kao se širi. Izgleda, prema nekim informacijama koje su dostupne, da se možda i brže širi pa moguće i je da istisne delta soj u nekom kraćem roku", rekao je.

"Novi sojevi će se javljati dok bude pandemije"

Novi sojevi će se javljati dok god pandemija bude trajala, kaže.

"Virus mutira, to je jasno od prvih mjeseci istraživanja. Rata mutacija je 1-2 mjesečno. Dokad god pandemija bude trajala, nastajat će nove varijante bilo gdje u svijetu. Pitanje je koliko će pandemija trajati", rekao je Oliver Vugrek.

Vugrek je gostovao i na Novoj TV gdje je rekao da istraživanja tek moraju pokazati je li ovaj soj sposoban izbjeći imunitet i osoba koje su preboljele koronavirus.

"Jedna osoba je preboljela virus i bila cijepljena"

Za sada je poznato da su neki koji su cijepljeni imali blaži oblik bolesti, rekao je Vugrek.

"Jedna osoba kod koje je potvrđen novi soj je prije godinu dana preboljela virus i bila je cijepljena", rekao je Vugrek.

Informacije prema kojima je omikron preuzeo dio genetskog materijala virusa prehlade, Vugrek nije komentirao. Samo je potvrdio da je i dalje riječ o virusu SARS-Cov-2 na kojem nije došlo do čudnih rekombinacija.

Pročitajte više