Izaberite uhljeba godine. Ovo su kandidati

Ponovo je vrijeme za odabir uhljeba godine, tradicionalnog izbora Indexa u kojem se nalaze samo oni istinski najbolji u bahatom trošenju našeg novca, bilo to za prežderavanja, zapošljavanja ili klasični lopovluk vulgaris.

Ove godine tražimo nasljednika Tonija Turčinova, onog načelnika Murtera koji je službenu karticu općine peglao u austrijskom bordelu. Kao što znamo, konkurencija za uopće ući u reprezentaciju Uhljebistana je žestoka jer, kako smo davno zaključili, uhljeba je u Hrvatskoj sve više, a građana sve manje.

Ovo su naši kandidati, a na vama je da Indexovom izboru pristupite otvorenog srca i pomognete nam izabrati laureata, onog najgoreg u besprizornom trošenju vašeg novca.

Ponuda je tu, a izbor je vaš. Uz staro geslo:

Neka pobijedi najgori!

 

Evo tko su ljudi s liste

Gordan Grlić Radman

Počet ćemo s teškom kategorijom, s Gordanom Grlićem Radmanom, ministrom vanjskih i europskih poslova. Tipu je, ukratko rečeno, firma svake godine isplaćivala milijune kuna, a on je sve to sakrio.

>>Otkrivamo: Grliću Radmanu firma svake godine isplaćivala milijune kuna. Sve je sakrio

Index je o tom slučaju prvi pisao. On je godinama od tvrtke Agroproteinka, koja je u većinskom vlasništvu njegove obitelji, primao stotine tisuća eura (ukupno 2.11 milijuna eura), a nije ih prijavljivao u imovinsku karticu.

Obratili smo se Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa. Nakon što smo izložili cijeli slučaj te dostavili poslovne odluke tvrtke o isplati dobiti vlasnicima, Povjerenstvo je u roku od par sati otvorilo predmet Grlić Radman.

Država je ovoj firmi, koja je uopće dospjela u fokus javnosti nakon što se doznalo da je bila zadužena za zbrinjavanje lešina svinja zbog afričke svinjske kuge, isplatila u 10 godina 60.15 milijuna eura.

"Pogriješio sam što četiri godine nisam imao vremena učiniti to, evo danas smo ispunili imovinsku karticu“, rekao je Grlić Radman nakon izbijanja afere.

"Ne osjećam da sam napravio veliki propust i da bih trebao biti osuđen", poručio je također Grlić Radman.

Frane Barbarić

Dojam je da će i donedavni predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede Frane Barbarić dobro kotirati pri izboru za uhljeba godine. Dugo je godina on sebi gradio poziciju za takvo što, ali ove godine možda je napokon i vrijeme za ponijeti laskavu titulu.

>>Smijenjen šef HEP-a

U žižu javnosti ušao je aferom "plin za cent". Plinska afera oko prodaje plina ispod cijene, zbog čega je HEP ostvario višemilijunske gubitke, otkrivena je ljetos, nakon čega je saborska oporba satima ispitivala ministra gospodarstva Davora Filipovića i čelnike HEP-a, Plinacroa, HROTE-a i HERA-e, od kojih su pokušali dobiti odgovore tko je odgovoran za propuste u prodaji viškova plina.

Ali presudila mu je optužnica zbog protupravne gradnje vile na Hvaru, nakon koje je premijer Andrej Plenković izjavio kako više nema preduvjeta da ostane na svojoj funkciji. Riječ je o zemljištu izvan građevinskog područja koje je prema prostornom planu općine Jelsa zaštićeno obalno područje.

Optužnica navodi da je Barbarić bespravno izgradio prizemlje i prvi kat stambene zgrade, još jednu prizemnu građevinu s dvostrešnim krovom te preljevni bazen sa strojarnicom i cisternom za vodu.

Radi se o tipu koji je u imovinskoj kartici prijavio 63 nekretnine među kojima su šest stanova, tri kuće, jedna vikendica te vinogradi, šume, oranice i garaže. Tri stana su u Zagrebu, dva stana u Jelsi, jedan u Opatiji.

Recimo da Barbarić neće ostati bez posla. Ide tamo gdje idu svi dobri, a smijenjeni HDZ-ovci. Dobit će mjesto savjetnika.

Marko Milić

Ove godine će dobro kotirati i Marko Milić, glasnogovornik vlade, koji je imao svoje kandidate koje je trebalo uhljebiti u državnoj službi. Afera je to o kojoj je pisao Nacional.

>>Sin poznatog tate, ministrant, Plenkovićev trbuhozborac... Tko je Marko Milić?

"Niko Dujmović" - poruka je to koju je Marko Milić poslao šefu Hrvatskih šuma Krunoslavu Jakupčiću, dok je ovaj još bio šef Hrvatskih šuma.

"Radit će, do godinu dana na određeno - takva je praksa u HŠ-u, a onda ćemo ga primiti na neodređeno. Čuo sam da je dobar LP", odgovara Jakupčić. "Hvala ti Kruno puno", odgovara Milić. "Nema na čemu", uzvraća Jakupčić.

Plenkovićev glasnogovornik nije osporio autentičnost poruka, no tvrdi da prepiska koju je imao s tadašnjim šefom Hrvatskih šuma nije utjecala na zapošljavanje Nike Dujmovića. Nije, međutim, pojasnio zašto je šefa Hrvatskih šuma Krunoslava Jakupčića onda uopće ispitivao o izvjesnom Dujmoviću.

Na kraju svega smiješno zvuči saznanje da se dotični Dujmović u svom diplomskom radu zahvalio, između ostalih, i obitelji Milić.

Mogao bi Marko Milić biti i dark horse ovog natjecanja budući da ga dio javnosti pamti i kao dječaka iz TV emisija njegovog oca Gorana Milića, s kojim je u ljeto 2005. obilazio Europu snimajući putopisni serijal Idemo na sjever, što se također povezuje s privilegiranošću od malih nogu.

Milićev rad je prepoznat i od struke, barem od 12 anonimnih novinara. Naime, proglašen je on najboljim hrvatskim političkim PR-ovcem. Riječ je o nagradi "Megafon 2019", koja mu je uručena na 12. Weekend Media Festivalu u Rovinju.

Anketu je trebalo ispuniti 216 novinara, a Milić je dobio svega spomenutih 12 glasova, što je bilo dovoljno da mu se uruči nagrada, da je Milić javno primi i zahvali novinarima, a da se HDZ na svojim službenim stranicama pohvali kako ima najboljeg političkog PR-ovca. Novinari nisu bili obaviješteni kako je anketa ujedno i izbor "političkog PR-ovca".

Mario Banožić

Donedavni ministar obrane Mario Banožić, čovjek koji je morao izazvati prometnu nesreću u kojoj je poginuo čovjek da bi ga se smijenilo, ove godine se proslavio svojim akademskim postignućima.

>>Ovako je Banožić 2020. učio studente: Podaci se mogu slati bez diskete

On je autor nastavnog materijala za predmet "E-marketing" koji se izvodi na preddiplomskom stručnom studiju Veleučilišta Lavoslav Ružička u Vukovaru. A taj rad je smeće i ne treba neko veliko informatičko znanje za to utvrditi.

Banožić, između ostalog, studentima objašnjava da su najpopularnije društvene mreže Facebook i MySpace. Banožić piše i da Facebook ima 1.35 milijardi korisnika. Taj podatak je bio točan u kolovozu 2014. godine.

Banožić objašnjava i pojam "internetsko telefoniranje", za koje navodi da je "vrlo slično čavrljanju na internetu" te da je razgovor nakon uspostavljanja veze "identičan 'običnom' telefonskom razgovoru".

Osim što je smeće, rad je vjerojatno i plagijat. Indexu se javio digitalni specijalist Miroslav Varga koji tvrdi da su neki od slajdova nastavnog materijala preuzeti iz njegove tri prezentacije koje je održao na Ekonomskom fakultetu u Osijeku 2013., 2014. i 2016. godine. Dokaze koje je predložio, pogledajte ovdje.

Ove godine ispostavilo se i da je Banožić bio u sukobu interesa kada je sam sebi dodijelio državni stan. Potvrdio je to Visoki upravni sud RH odbivši Banožićevu žalbu na raniju, nepravomoćnu presudu Upravnog suda u Zagrebu.

Banožić je odabrao trosobni stan od 90-ak kvadrata u strogom centru Zagreba, vrlo blizu sjedišta Ministarstva državne imovine koje je tada vodio. Mogao je odabrati jedan stan od 53 kvadrata ili jedan od 73 kvadrata. Banožić će zbog ovog sukoba interesa morati platiti novčanu kaznu od 930 eura.

Sa suštinom prometne nesreće koju je izazvao, ovom prilikom se nećemo baviti, ali spomenimo i da je Banožić od policije imao posebne privilegije na ispitivanju, dapače skrivali su ga od javnosti te na kraju pustili na kavu.

Vlada je bivšem ministru odobrila naknadu 6+6, što znači da će šest mjeseci primati punu ministarsku plaću te još šest mjeseci pola te plaće.

Mario Paleka

Moramo u izbor uvrstiti i zadarsku ekipu koja se ponašala kao puštena s lanca kad je došla u New York. Bilo nam je teško izdvojiti samo jednu osobu iz ekipe, ali odlučili smo se ipak za Marija Paleku, dojučerašnjeg šefa zadarske Turističke zajednice, zato jer je putovanje ipak bilo njegova odgovornost.

>>Zadarska delegacija prije puta u New York platila ribu 1166 eura i nosila je sa sobom

Svrha putovanja bila je ta da se Zadar Njujorčanima predstavi kao turistička destinacija za Amerikance. Koštalo je to 68.156,46 eura, što je uključivalo aviokarte, smještaj, usluge restorana Delmonicos, novinarske tekstove, nabavu i transport hrane, fotografske usluge...

Osim Paleke, putovali su i gradonačelnik Zadra Branko Dukić, djelatnici zadarske TZ Lucija Grubić, ugostitelji i glazbenici, novinari...

Društvenim mrežama procurile su slike i snimke provoda ekipe po New Yorku. Incidentan je i istup Mate Nižića, sina lokalnog poduzetnika Zvonimira Nižića Grofa, za kojeg su se lokalni mediji pitali kako se našao među tom delegacijom, a koji je na Instagramu vrijeđao novinare koji pišu o ovoj temi.

Snimke na kojima su članovi zadarske delegacije u opuštenom izdanju više nisu dostupne, a među snimkama koje je objavila Akcija mladih vide se i objave s prezentacijske večere te neki od članova delegacije kako pjevaju u restoranu Delmonico's u New Yorku.

Ispostavilo se da je zadarska delegacija prije puta u New York platila ribu 1166 eura i nosila je sa sobom. Vijećnica Akcije mladih u Zadarskoj županiji Petra Žitko objavila je da su Zadrani kupili 17.2 kg kovača po cijeni od 1166 eura, što je 68 eura po kilogramu, odnosno, kako je ona zaključila, cijena je pet i pol veća od redovne.

Paleka je nakon putovanja, kada su u javnost došle snimke njihovog provoda i prozivke zbog gostiju i troškova, dao ostavku na funkciju šefa Turističke zajednice. Ipak neće ostati bez posla, bit će savjetnik novom šefu.

Krunoslav Jakupčić

Spomenut ćemo i nekadašnjeg šefa Hrvatskih šuma HDZ-ovog Krunoslava Jakupčića, koji je pošao u mirovinu u studenom prošle godine, ali za kojeg je ove godine postalo jasno kolika je njegova uloga u razvoju uhljebništva u Hrvatskoj.

>>Nacional: Ovo su poruke koje je bivši šef Hrvatskih šuma slao Marku Miliću

Kad smo pisali o Miliću, naveli smo kako je on poruke slao upravo Jakupčiću. Nije Milić jedini slao poruke oko zapošljavanja. Najviši vladini dužnosnici poput Davora Filipovića, Marka Milića, Krunoslava Katičića, Branka Bačića i Marije Vučković također su slali Jakupčiću poruke oko zapošljavanja.

Prema podacima koje su Jutarnjem listu dostavili iz Hrvatskih šuma, u mandatu Krunoslava Jakupčića, od veljače 2017. do studenoga 2022., broj zaposlenih povećao se za nevjerojatnih 1040, odnosno 14 posto.

Modus operandi svih ovih zapošljavanja bio je da bi zaposlenici prvo postali pripravnici, potom bi dobili ugovor na određeno, a onda i za stalno.

Krunoslav Jakupčić, inače, uhićen je u aferi Vjetroelektrane, ali se na mjestu predsjednika Uprave Hrvatskih šuma zadržao sve do trenutka kada se odlučio na mirovinu u studenome prošle godine.

Marija Vučković

Spomenut ćemo i još jednu protagonisticu afere sa zapošljavanjem, ministricu poljoprivrede Mariju Vučković. Nju smo na listu uvrstili zbog više stvari, ali počnimo s porukama.

>>Ministrica o porukama šefu Hrvatskih šuma: Raspitivala sam se o premještaju trudnice

Kako su objavila 24 sata, Vučković 2. listopada piše Jakupčiću: "Domagoj Magdić. Šumarija Ogulin." Jakupčić odgovara: "OK. On je upravitelj Šumarije Josipdol. Ima ambicije za drugo radno mjesto." Vučković odgovara potvrdno.

Još su se oni dopisivali na istu temu.

"Jel vi primate pripravnike šumarske struke? Više šumarske škole Dalmacija?" pita Vučković u siječnju 2020. "Ministrice, naravno da ćemo primiti. Neka životopis pošalje na moje ime, Branimirova 1, Zagreb", odgovara Jakupčić.

 Vučković je za Index kazala da nijedna osoba koja se spominje u porukama nije primljena na dužnost.

Ona je i intervenirala posebnim rješenjem te tako omogućila da poljoprivredno poduzeće Orahovica uveze 45.000 sadnica lijeske iz Bosne i Hercegovine, pisao je Telegram, iako je uvoz tog bilja iz trećih zemalja zabranjen u zemlje Europske unije.

U prvom pokušaju uvoza utvrđeni su propusti uvoznika, ali je ministrica bez obzira na to posebnim rješenjem odobrila uvoz sadnica od dobavljača Eko Bosanska Posavina iz Dervente.

Vlasnik Orahovice je Stipo Matić, prvi čovjek M-SAN grupe te tvrtke King-ICT, koja je na ime različitih informatičkih usluga samo prošle godine za razna državna tijela odradila poslove vrijedne 37.4 milijuna eura.

Vinko Zulim

Napokon smo dočekali i USKOK-ovu optužnicu protiv Vinka Zulima, koji je kao načelnik općine Seget potrošio desetke tisuće eura na hranu i piće u lokalnim restoranima. Optužnica je podignuta zbog počinjenja kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti te krivotvorenja službene ili poslovne isprave.

>>Podignuta optužnica protiv HDZ-ovca koji je žderao i lokao na naš račun

Zulim je dugo bio lokalni šerif, a široj je javnosti postao poznat nakon što je Indexov novinar Vladimir Matijanić 2019. godine objavio priču o ogromnim troškovima reprezentacije.

Zulim, HDZ-ovac koji je općinu Seget vodio od ranih devedesetih, uspio je nevjerojatno: na reprezentaciju - tj. na hranu i piće na trošak proračuna - 2018. je godine potrošio 171.142,19 kuna.

Dnevno je katkad trošio više tisuća kuna, a najveći iznos zabilježen je 13. ožujka 2018. kada je Zulim, prema službenim podacima općine Seget, na reprezentaciju u restoranima spiskao 6952 kune.

Vlado Bagarić

Red je spomenuti i Vladu Bagarića, Indexova uhljeba 2021. godine. Nije on ove godine napravio nešto posebno, ali eto, dogodilo se nešto što je zaokružilo sav njegov dosadašnji trud. Zato ga moramo istaknuti.

>>Uhljeb godine kojeg se istražuje odlazi s mjesta šefa Kontrole zračne plovidbe

Šef Hrvatske kontrole zračne plovidbe postao je 2017. godine, a Index je prvi pisao o Bagariću u sklopu Uhljebarija kada smo otkrili da uz plaću od preko 30.000 kuna mjesečno prima i 5058 kuna mirovine temeljem Zakona o hrvatskim braniteljima. Bagarić dobiva i godišnje stimulacije, i to u 2018. godini 134.296,28 kuna, a za 2019. godinu 166.966,83 kune.

Na početku mandata u HKZP-u prijavio je neto plaću od 21.446 kuna (37.716 bruto). Njegova plaća je kasnije bila puno viša od tog iznosa, no iako je Bagarić dužnosnik i obveznik Zakona o sprječavanju sukoba interesa, nije želio reći koliko mu je Nadzorni odbor povećao plaću.

Primao je i novčane nagrade za 2018. i 2019. godinu koje nije prijavio, ali nije želio otkriti o kojim je iznosima bila riječ.

Bagarić je prijavio stan u Zagrebu od 84.50 kvadrata koji je 2018. godine procijenio na 750 tisuća kuna. U imovinskoj kartici Bagarić je tada naveo kako je do stana došao pozajmicom. No kako smo istražili, zgradu je gradio MORH. Točnije, Bagarić je dobio stan od MORH-a, pa nas je zanimalo otkuda onda pozajmica. Kazao je da mu je novac za otkup stana posudio suprugin otac koji je u to vrijeme radio u Njemačkoj.

Isto tako, u imovinskoj kartici naveo je vikendicu u Caginecu, kraj Ivanić Grada, za koju je bio stavio da vrijedi 200 tisuća kuna, te susjednu parcelu. Kako smo otkrili, riječ je o objektu koji, iako je izgrađen, nije posjedovao nikakve dozvole i to više od deset godina.

Tužiteljstvo u Velikoj Gorici je otvorilo istraživanje i zatražilo istražni zatvor za Vladu Bagarića zbog sumnje da je nezakonito zaposlio dvojicu djelatnika. Ove godine je napokon i smijenjen.

I sad dolazimo zbog toga zašto je opet, unatoč tome što ga i dalje istražuje DORH, kao i tome da je smijenjen, kandidat za uhljeba godine. Pa zato što je nakon smjene profitirao.

Bagarić je, unatoč svemu što smo napisali, nakon smjene imenovan savjetnikom privremenog direktora Marija Kunovca. Plaća mu je porasla za 317 eura, na 4798 eura mjesečno. Uz to ima i pravo na službeno vozilo 24 sata dnevno.

Darko Puljašić

Pronašli smo mjesta i za bivšeg HDZ-ovog gradonačelnika Požege Darka Puljašića. U veljači ove godine on je prvo na Županijskom sudu u Slavonskom Brodu nepravomoćno osuđen na dvije godina zatvora, bezuvjetno na godinu dana, zbog malverzacija u izgradnji sportske dvorane Osnovne škole Dobriša Cesarić u Požegi.

>>HDZ-ovac uhljebljivao sučevu obitelj, sudac obustavio postupak protiv njega

Puljašić je u srpnju uhićen zajedno sa sucem slavonskobrodskog Županijskog suda Predragom Dragičevićem. USKOK ih tereti zbog primanja i davanja mita. Razlog je tipičan hadezeovski - zapošljavanja.

Gradonačelnik Požege obećao je uhljebiti sučevu obitelj, a kako bi osigurao da se sudske odluke u kaznenom predmetu koji se vodi protiv njega donesu njemu u korist.

USKOK Dragičevića sumnjiči da je, kao protuuslugu Puljašiću za angažman oko pronalaska boljeg posla za suprugu njegova sina i premještaja sina zaposlenog u požeško-slavonskoj policiji na drugo radno mjesto, provjeravao podatke o stanju i kretanju spisa formiranog nakon optužnice općinskog tužiteljstva u Slavonskom Brodu protiv Puljašića zbog zlouporabe položaja i ovlasti.

Gabrijela Žalac

Evo još jednom na našoj listi i Gabrijele Žalac, koja je nositeljica titule 2019. godine.

>>Plenković je govorio da je Žalac veliki stručnjak. Je, za žderanje na naš račun

Protiv bivše HDZ-ove ministrice europskih fondova Gabrijele Žalac službeno je otvorena istraga Ureda europskog javnog tužitelja. Istraga protiv Žalac pokrenuta je zbog zlouporabe položaja i ovlasti.

EPPO sumnja da je Žalac u najmanje devet navrata privatno jela u restoranima plaćajući europskim novcem. Osim toga, bivša ministrica je osumnjičena da je i proslavu svog rođendana platila europskim sredstvima.

U studenom 2021. Žalac je uhićena zbog sumnje na prevaru u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova EU. Tu je bila riječ o aferi s prodajom softvera. Njezin šef premijer Andrej Plenković je na konferenciji za novinare hvalio bivšu ministricu. 

Govorio je da je ona velika stručnjakinja za EU fondove. No čini se da je Žalac ipak bila ekspert za žderačinu plaćenu europskim novcem.

Almin Đapo

Almin Đapo, donedavni dekan Geodetskog fakulteta, brani poslovično jake uhljebske snage akademske zajednice. Puno se pisalo o jahti Mirakul 30, za koju je faks tvrdio da je kupljena zbog znanstvenih istraživanja, a uprava fakulteta ju je iznajmljivala za privatna krstarenja, doznao je Telegram.

>>Dekan tvrdio da ide snimati štetu, odveo obitelj u resort. Hvalio se ženi dnevnicama

Jahta, nabavljena uz pomoć europskog novca, nudila je charter po cijeni od 3400 eura za tjedan dana.

Europsko tužiteljstvo sumnja na to da su Almin Đapo i profesor Boško Pribičević novac iz europskih projekata izvlačili i preko putnih naloga.

Kako piše Telegram, koji je otkrio aferu, dekan Đapo je pisao putne naloge za tobože službena putovanja, često vikendima i produljenim vikendima. U stvarnosti je odlazio do naselja kod Pisarovine, gdje ima vikendicu.

Posebno su intrigantni troškovi koje je Đapo upisao za tobožnji odlazak u 3D dokumentiranje štete od potresa, dok je zapravo sa suprugom i dvoje djece otišao na vikend u istarski resort u Rapcu.

Svjedoci s Geodetskog fakulteta već su dali iskaze u kojima su istražiteljima ispričali kako je cijeli fakultet brujao o tome da Đapo i Pribičević izvlače novac preko putnih naloga. Uhićeni su i Džapo i Pribičević.

Danijel Marušić

HDZ-ov župan brodsko-posavski Danijel Marušić ugurao se na ovu listu pet do 12. Index je u prosincu doznao kako je on spiskao 272.705 eura na pet automobila za potrebe ove županije, inače druge najsiromašnije u Hrvatskoj.

>>HDZ-ov šef jedne od najsiromašnijih županija kupio pet auta za preko 270 tisuća eura

Prvo su u veljači nabavljena četiri električna vozila, modeli Hyundai Kona i Hyundai Ioniq vrijedni 214.715 eura.

Prvotno je procijenjena vrijednost nabave iznosila 800.000 kn (bez PDV-a), a jedina ponuda koja je stigla nadmašila je procijenjenu vrijednost za skoro pola milijuna kuna. Iznosila je 1.294 milijuna kuna. S PDV-om to je 1.617 milijuna kuna, odnosno spomenutih 214.715 eura.

Spomenimo i da je nabava električnih vozila sufinancirana sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u iznosu od 37.162,39 eura bez PDV-a.

Uskoro su nabavili i rabljeni Audi, vrijedan 57.990 eura. Pitali smo ih zašto. Ukratko, zato jer su shvatili da električna vozila imaju malen doseg.

"Zbog ograničenog dosega električnih vozila i učestalih kvarova službenih vozila na fosilna goriva, pojavila se opravdana potreba za nabavkom još jednog vozila, te je iz tog razloga pokrenut postupak javne nabave rabljenog vozila Audi A6 TDI quattro, ukupne vrijednosti 46.392,00 eura bez PDV-a", objasnili su.

Pročitajte više