Bisfenol A, sastojak iz konzervi i tuba, štetan za zdravlje?

BISFENOL A, supstancija koja se koristi u prehrambenoj i kozmetičkoj industriji, primjerice u konzervama s hranom ili u tubama s pastom za zube, može ometati utjecaj estrogena na razvoj mozga kod žena, iznio je u prosinačkom broju časopisa Endocrinology znanstvenik Scott Belcher.

Estrogen djeluje na razvoj svih dijelova mozga, a ne samo, kao se ranije vjerovalo, na dijelove povezane sa seksualnim osobinama i reproduktivnim funkcijama.

Otprije je poznato da bisfenol izaziva smetnje u razvoju te izaziva razne bolesti. Znanstvenici su ustanovili da djeluje kao umjetni estrogen pa može poticati razvoj raka dojke, a nedavno istraživanje pokazalo je da potiče i razvoj raka prostate.

Znanstvenici su nedavno raspravljali i o utjecaju bisfenola A na fetus što može dovesti do dugoročnih zdravstvenih rizika. U ranijim istraživanjima pokazalo se da estrogen može uništiti neke neurone, ali nakon toga i potaknuti rast nekih drugih. Ako se ijedan od ta dva procesa poremeti, može nastati oštećenje na mozgu. No, dugoročne posljedice djelovanja bisfenola A na mozak nisu poznate, pa unatoč oko stotinu provedenih istraživanja, u Sjedinjenim Državama zakonodavstvo ne dopušta zabranu spomenutog sastojka.


Pročitajte više