Bishara optužen za pomaganje Hezbollahu

BIVŠI zastupnik u Knessetu (izraelskom parlamentu) i predsjednik arapske stranke Balad, Azmi Bishara, pod sumnjom je da je za vrijeme Drugog libanonskog rata pomagao neprijateljima.

Informacija je stigla u medije nakon što je jedan izraelski sud s dijela istrage protiv njega skinuo oznaku tajnosti, koja je bila na snazi otkad je Bishara prije malo više od mjesec dana napustio Izrael.

Sumnjiči ga se da je za vrijeme rata davao informacije Hezbollahu, da se sastajao s tajnim agentom i da je prao novce.

Bishara, koji se kad je zadnji put viđen nalazio u Egiptu, odgovorio je na te optužbe na Al-Jazeeri, rekavši kako izraelska vlada pokušava prikazati njegove sastanke s arapskim vođama kao davanje informacija, čime sama sebe želi spasiti od političke krize koja joj prijeti.

"Protive se idejama koje ja prenosim, kao što su proces demokratske misli, jednakost i država svih građana, i zato tvrde da su moji postupci bili krinka za kršenje sigurnosnih odredbi države, ili da sam za vrijeme rata davao informacije neprijatelju", rekao je Bishara i opisao kako izraelska vlada njega nudi kao žrtvenog jarca zbog poraza u Drugom libanonskom ratu.

Bishara je prije tri dana podnio ostavku u Knessetu, ali još uvijek ima privilegije parlamentarnog zastupnika. Nekolicina zastupnika desnih stranki u Knessetu, rekla je izraelskim novinarima kako namjerava podnijeti zahtjev da se te privilegije, posebno ona o parlamentarnoj mirovini, ukinu, jer je neprihvatljivo da čovjek koji je optužen za zločine protiv države od te iste države dobiva novce.

Spekulira se da je Bishara u Egiptu, jer je tamo imao zadnje potvrđene susrete, no, čak i njegovi kolege iz Balada kažu da nisu sasvim sigurni gdje se trenutno nalazi. Pretpostavlja se da bi mogao tražiti azil u Siriji, ali on je sam izjavio kako se namjerava vratiti u Izrael,a li tek nakon što bude siguran da će se razriješiti neke stvari i nakon što se uvjeri da može izbjeći politički progon.

J.D.

Foto:AFP 

Pročitajte više