Biskup koji ne vjeruje u holokaust u "isprici" napisao da tvrdnje temelji na dokazima starim 20 godina

ISPRIKA biskupa Richarda Williamsona zbog izjave da u Trećem Raichu nisu postojale plinske komore te da je u II. svjetskom ratu poginulo 300 tisuća Židova više je izraz žaljenja zbog reakcije koju je ta izjava izazvala, nego negiranje te izjave.

"Iskreno žalim što sam to izjavio te da sam prije znao kakvu će štetu i bol to proizvesti, posebno za Crkvu, ali i za preživjele i rodbinu žrtava nepravde Trećeg Reicha, ne bih to nikada izjavio", napisao je u svojoj izjavi biskup Richard Williamson čiju je ekskomunikaciju iz Crkve u siječnju povukao Papa te time na sebe navukao bijes mnogih svjetskih i židovskih udruga, pišu svjetski mediji.

Svoje mišljenje laika Williamson je formirao na temelju dokaza koji su postojali prije 20 godina

Williamson je napomenuo kako su njegovi komentari bili "mišljenje laika, a ne povjesničara" koje je formirao prije 20 godina na temelju dokaza koji su tada postojali. Na kraju je napisao da dijeli Papino mišljenje da je nasilje počinjeno nad jednim čovjekom, nasilje počinjeno nad cijelim čovječanstvom.

Vatikan se još nije izjasnio o ovoj isprici koju je tražio i papa Benedikt XVI. koji se u javnosti branio da kada je Williamsona vratio u Crkvu, nije znao za te izjave švedskoj televiziji. Ranije ovog mjeseca biskup je izbačen iz Argentine, jer je naveo krive razloge boravka u toj zemlji. On se u utorak vratio u Englesku.

I.Kri.
Foto: AFP

Pročitajte više