Biskup Košić nezadovoljan odgovorom CNN-a oko tvrdnji o Stepincu

POMOĆNI biskup zagrebački i predsjednik Komisije "Justitia et pax" Hrvatske biskupske konferencije (HBK) Vlado Košić izrazio je danas nezadovoljstvo odgovorom kojim je američka televizijska mreža CNN odbacila njegove optužbe da su CNNovi izvjestitelji, tijekom prijenosa pogreba pape Ivana Pavla II, izrekli grube neistine o kardinalu Alojziju Stepincu.

Košić je prošlog tjedna od CNN-a zatražio javnu ispriku, upozoravajući da je CNN-ova izvjestiteljica Christiane Amanpour "izrekla grube neistine pred svojim gledateljima", kada je prokomentirala da je, beatifikacijom Stepinca, preminuli papa "podigao Hrvata na razinu svetosti iz vremena kada su hrvatski fašisti skoro bili saveznici s Katoličkom crkvom i imali te užasne pogrome protiv Srba tijekom Drugoga svjetskog rata".

Nakon toga CNN-ov izvjestitelj John Allen potvrdio je njezine riječi te zaključio kako je "kardinal Stepinac za mnoge ljude bio neprihvatljivo blizak ustašama, paravojnoj grupaciji u Hrvatskoj, u savezništvu s nacistima".

Viša potpredsjednica Vijesti CNN-a Rena Golden je u pismu od prije dva dana Košiću odgovorila da je kontekst u kojemu su izvjestitelji iznijeli svoje primjedbe bio korektan.

"Ni u jednom trenutku oni nisu izrekli specifične optužbe protiv kardinala Stepinca i, kao što prijepis pokazuje, pozivali su se na prošle i sadašnje komentare o životu kardinala Stepinca", stoji u pismu Rene Golden.

Košić, međutim, takvim odgovorom nije zadovoljan, jer, kako navodi u današnjem priopćenju, HBK smatra da se CNN svrstao uz one koji optužuju kardinala Stepinca.

"To nije samo prenošenje komentara, nego selektivno prenošenje komentara o životu kardinala Stepinca", tvrdi Košić, te ocjenjuje da je "žalosno da jedna ugledna kuća kao što je CNN u svojim izvješćima koristi insinuacije i ne smatra potrebnim demantirati ih jednako javno kako ih je iznijela pred svojim gledateljstvom".

Pročitajte više