Biškupić i Klosi razgovarali o kulturnoj suradnji

Hrvatska će pojačati kulturnu razmjenu i suradnju s Albanijom, izjavio je minstar kulture Božo Biškupić nakon današnjeg sastanka s albanskim ministrom kulture, mladeži i športa Blendijem Klosom, koji na Biškupićev poziv boravi u trodnevnu posjetu Hrvatskoj.

Biškupić je rekao da je hrvatsko-albanska suradnja vrlo dobra, a očituje se u prijateljskim, političkim i gospodarskim odnosima, pa su i mogućnosti kuturne suradnje velike.

Albanski ministar Klosi izrazio je zadovoljstvo razgovorom s ministrom Biškupićem i vrlo dobrim kontaktima s hrvatskim Ministarstvom kulture.

Dvojica ministara dogovorili su se o razmjeni nekoliko izložaba, postavljanju izložbe suvremenoga hrvatskog crteža u Tirani i fotografija o hrvatskim kulturnim spomenicima s UNESCO-ova popisa za zaštitu svjetske kulturne baštine.

Po Biškupićevim riječima to će se vrlo dobro uklopiti u albanska kulturna zbivanja, jer je Tirana ovu godinu proglasila godinom kulturne baštine.

Stručnjaci Ministarstva kulture boravit će u Albaniji kako bi tamošnjim stručnjacima predočili dosadašnja iskustva o ubiranju spomeničke rente, rekao je Biškupić. Napomenuo je kako će se kulturna razmjena provoditi i u prevoditeljstvu kako bi se približile hrvatska i albanska književnost. Dodao je da će se organizirati i tjedni hrvatskog i albanskog filma u objema zemljama.

Ministri su najavili i mogućnost filmskih koprodukcija iz potpora europskih fondova, primjerice Euroimagesa. Razgovarali su i o arheološkoj suradnji jer, po riječima dvojice ministara, Albanija i Hrvatska obiluju arheološkim blagom.

Ministar Klosi je govorio i o važnosti gostovanja mladih albanskih umjetnika, poglavito glazbenih, jer Hrvatska ima nekoliko međunarodnih priznatih glazbenih natjecanja.

(Hina) xta ymc

Pročitajte više