Velika bitka na moru počela je njemačkom pobjedom. Osveta je bila brutalna

Potapanje Bismarkca Foto: Wikipedia

Bitka za Danski tjesnac bio je važan pomorski sukob u Drugom svjetskom ratu, a odigrao se 24. svibnja 1941. između brodova Kraljevske mornarice i Kriegsmarine. U brutalnom nizu događaja u idućih par dana promijenit će se puno toga, a događaji na Atlantiku s kraja svibnja 1941. jako će utjecati na nastavak rata na moru.

Na današnji dan spomenute godine britanski bojni brod HMS Prince of Wales i krstarica HMS Hood borili su se protiv njemačkog bojnog broda Bismarck i teške krstarice Prinz Eugen, koji su se pokušavali probiti u Sjeverni Atlantik kako bi napali savezničke trgovačke brodove (Operacija Rheinübung) kroz Danski tjesnac između Grenlanda i Island.

HMS Hood 1924. godine

Sve je zapravo bilo jako brzo gotovo. Manje od 10 minuta nakon što su Britanci otvorili vatru, granata iz Bismarcka pogodila je Hood blizu stražnjih spremnika streljiva. Uslijedila je ogromna eksplozija.

Hood, 45.000 tona težak brod, najveći ratni brod u svijetu u to doba i ponos britanske ratne mornarice, potonuo  je unutar tri minute. Na brodu je u tom trenutku bilo 1418 osoba, a preživjela su samo trojica mornara.

HMS Hood bio je u službi od 1920. godine. U svoje vrijeme bio je najveći ratni brod na svijetu. Potapanje ovog broda bio je strašan moralni udarac na Britaniju.

Princ od Walesa nastavio je razmjenjivati vatru s Bismarckom, ali je pretrpio ozbiljne kvarove. Međutim, Princ od Walesa je pogodio Bismarcka i napravio mu manju štetu koja će se pokazat jako značajnom. 

Potapanje Bismarcka

U bitci za Danski tjesnac Bismarck je bio veliki pobjednik, barem se tako činilo. Ponos njemačke mornarice potopio je ponos britanske mornarice.  Međutim, šteta koju je pretrpio Bismarck prisilila ga je da odustane od daljnjeg prodora i prisilila ga je da se vrati na dokove u Francusku. 

Britanci su vidjeli priliku i krenuli su u potjeru.  Posljednja bitka njemačkog bojnog broda Bismarck odigrala se u Atlantskom oceanu otprilike 300 nautičkih milja (560 km) zapadno od Bresta u Francuskoj, 26. – 27. svibnja 1941..

U žestokoj dvodnevnoj bitci, koja je imala više faza, potopljen je Bismarck. Osim brodova, veliku su ulogu odigrali i avioni. Na brodu je bilo preko 2200 ljudi, a preživjelo ih je tek 114. 

Bio je to snažan udarac za njemačku mornaricu. Ne znajući za sudbinu broda, njemačka zapovjedna baza nastavila je slati signale Bismarcku nekoliko sati, sve dok Reuters nije objavio vijest iz Britanije da je brod potopljen.

Ovo je bio koban udarac za Hitlerove pomorske ambicije.

Pročitajte više