Bit će malo hladnije i u gorju može pasti malo snijega. Nema nikakve "snježne bombe"

Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Umjereno, ponegdje i pretežno oblačno bit će danas u Hrvatskoj, uz malo kiše uglavnom od sredine dana mjestimice na sjevernom Jadranu te u Gorskom kotaru i Lici, a u noći kiša u većini krajeva, prognozira Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ).

Vjetar će biti uglavnom slab, ponegdje umjeren jugozapadni. Na Jadranu ujutro slaba do umjerena bura, zatim jugo, navečer u jačanju.

Najviša dnevna temperatura uglavnom od 11 do 16, u Dalmaciji i do 18 Celzijevih stupnjeva.

Danas će, dakle, zbog južine malo zatopliti, a u utorak stiže promjena. U većini krajeva padat će kiša, ponegdje i obilnija, a stiže i zahlađenje, na Jadranu bura. U gorju se mjestimice očekuje i snijeg. I srijeda će biti hladnija i vjetrovita, još ponegdje uz oborine. Od četvrtka stabilnije i mirnije, ali na kopnu uz jutarnje "minuse", gdjegod i maglu.

Upozorenja Meteoalarma

Državni hidrometeorološki zavod za utorak je u okviru sustava Meteoalarm upalo nekoliko upozorenja za Hrvatsku.

Najviša razina upozorenja vrijedi za Velebitski kanal zbog vjetra.

"Mjestimice jako jugo, već tijekom jutra u okretanju na jaku i vrlo jaku, prema večeri i olujnu buru. Najjači udari vjetra 35-70 čvorova (65-130 km/h). Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu

Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu", priopćili su iz DHMZ-a.

Narančasto upozorenje vrijedi za zapadnu obalu Istre te Kvarner i Kvarnerić. Žuto upozorenje upaljeno je za karlovačku, gospićku, riječku, kninsku, splitsku i dubrovačku regiju te sjevernu, srednju i južnu Dalmaciju. Meteoalarm je uglavnom upaljen zbog vjetra.

U utorak zahlađenje, u gorju moguć snijeg

Kako je prognozirao HRT, u hladniji utorak na kopnu bit će oblačno s kišom, osobito u prvom dijelu dana, a uz pad temperature u višem gorju moguć je i snijeg. Zatim još hladnije, u srijedu u gorskoj Hrvatskoj susnježica i snijeg, drugdje od sredine dana prestanak kiše i smanjenje naoblake, a u četvrtak još sunčanije. Slab do umjeren sjeveroistočni vjetar, u srijedu ponegdje i jak, zatim slabiji. U četvrtak ujutro temperaturni minusi.

Na Jadranu će u utorak prevladavati oblačno, povremeno s kišom, mjestimice izraženijom uz grmljavinu. U srijedu prestanak kiše i poslijepodne smanjenje naoblake, zatim pretežno sunčano. U utorak će jako jugo najprije na sjeveru okrenuti na jaku buru, koja u srijedu može biti i olujna, osobito podno Velebita.

Nikakva "snježna bomba" ne dolazi u Europu

Inače, neki su mediji prenijeli pisanje britanskih tabloida o "snježnoj bombi" koja stiže u Europu. Od svega toga točno je da bi na sjeveru Europe ovaj tjedan trebalo pasti nekoliko centimetara snijega i to je sve, barem prema sadašnjim prognozama. 

Oluja s kišom, snijegom i vjetrom mogla bi, pak, zahvatiti sjeveroistok SAD-a, s moguće lokalno jačim snježnim padalinama, najavljuju meteorolozi.

Pročitajte više