Bitka za djecu: Norveška socijalna služba indijskom paru oduzela sina i kći jer su ih hranili rukama

NORVEŠKA socijalna služba indijskom je bračnom paru oduzela djecu zbog toga što su mališane hranili rukama i spavali s njima u istom krevetu.

Anrup i Sagarika Bhattacharya prije osam mjeseci su izgubili skrbništvo nad trogodišnjim sinom i jednogodišnjom kćerkicom jer su vlasti njihovo ponašanje procijenili neprikladnim i neprihvatljivim.

Taj drastičan potez izazvao je intervenciju od strane indijske vlade koja se obratila norveškim vlastima u očajničkom pokušaju da se roditeljima vrate djeca, piše Daily Mail.

Socijalna služba hranjenje rukom izjednačila s prisilnim hranjenjem

Anrup je, šokiran izvješćem norveške službe za zaštitu djece koja su im oduzeta u svibnju 2011. za indijsku TV postaju NDTV rekao da je na upit zbog čega on i supruga spavaju u istom krevetu s djecom odgovorio da je to čisto kulturološka stvar. Nikad ne ostavljaju djecu samu u zasebnoj sobi nakon što im kažu "laku noć".

Dodao je kako je u indijskoj kulturi hranjenje djeteta potpuno uobičajena i normalna pojava, no socijalna služba to je ocijenila kao prisilno hranjenje.

Djecu mogu vidjeti dva puta godišnje na sat vremena, dok mališani ne navrše 18

Bračnom paru je rečeno kako svoju djecu mogu vidjeti svega dvaput godišnje, i to u trajanju od samo sat vremena tokom svakog posjeta, sve do njihove 18. godine, kada djeca više neće biti pod trenutnim restrikcijama strogog norveškog zakona.


Unatoč intervenciji indijske vlade, norveške vlasti koje su se u zadnje vrijeme našle na udaru brojnih kritika zbog pretjeranog reagiranja u slučajevima navodne okrutnosti nad djecom, odbile su popustiti bez ikakvog objašnjenja.

U izvješću UN-a iz 2005. godine Norveška se kritizira zbog toga što previše djece uzima pod državnu skrb. Radi se o oko 12 i pol tisuća djece, što je velik broj s obzirom da Norveška nije velika zemlja.

Anrupu i Sagariki u ožujku ove godine ističu vize za boravak, stoga su bespomoćni roditelji otkrili kako će biti prisiljeni ostati u zemlji nezakonito i protiv svoje volje sve dok im se ne vrate njihova djeca.

Pročitajte više